Târgul de cariere ”POLIJobs” organizat de Universitatea Politehnica din București conectează companiile inovatoare din domeniul ingineriei cu studenții interesați să-și găsească un loc de muncă.
Peste 100 de companii de top din domeniul ingineriei, din peste 20 de domenii de activitate, au pregătit pentru tine numeroase oportunități de carieră.
Tema Energy, printre companiile participante
Tema Energy este unul dintre cei mai cunoscuți integratori de Data Centere, Data Centere Mobile și sisteme de Power Back-up și un furnizor bine cunoscut de echipamente de electro-alimentare de siguranță: UPS-uri, Generatoare, Baterii, Redresori. În domeniul de activitate al companiei intră și climatizarea profesională, sisteme de detecție-stingere incendii, instalațiile electrice și serviciile de Facility Management pentru Centre de Date și Infrastructuri Critice, Service și Mentenanță în regim 24/24; 7/7. Tema Energy oferă și soluții de automatizare și de management al echipamentelor și sistemelor tehnice, comunicații, interfețe grafice de gestiune și control de la distanta, managementul inteligent al clădirilor și spațiilor tehnice și sistemelor IoT.
”Ne bucurăm să participăm și anul acesta la o noua ediție Polijobs. Este de fiecare dată, o oportunitate excelentă de a ne conecta la comunitatea studenților Politehnicii, de a le prezenta oportunitățile de carieră oferite de compania noastră și de a cunoaște viitorii profesioniști ai domeniului nostru. Noutatea de anul acesta la standul nostru va fi aceea ca le vom putea oferi studenților o experiență imersivă – un tur virtual al unui centru de date construit de compania Tema Energy în București. Cu ajutorul tehnologiei VR, studenții și pasionații domeniului vor putea explora acest spațiu tehnic, vor putea observa echipamentele și soluțiile tehnice care se regăsesc într-un DataCenter”, a explicat compania.
Cum arată jobul și angajatul viitorului?
”Compania Tema Energy este un integrator de sisteme și soluții de electroalimentare care se adresează în special centrelor de date. Construim pentru clienții noștri centre de date la cheie și camera tehnice care deservesc infrastructuri critice. Serviciile noastre includ consultanță tehnica, proiectarea soluțiilor, implementare, service și mentenanță. În cei 22 ani de experiență în această industrie, am cunoscut transformări importante în ceea ce privește atât modul în care se face designul unui proiect, dar și în tipurile de echipamente utilizate, soluțiile de power back-up s-au diversificat și transformat.
2 roluri esențiale din echipa noastră: proiectant și electrician,” a explicat compania.
Proiectantul viitorului
”Pentru viitor, va fi important ca un inginer proiectant care are misiunea de a oferi soluții tehnice pentru centre de date, să aibă o gândire strategica și creativa, nu numai tehnica și să rămână la curent cu inovațiile tehnice din piață. Va trebui să își cunoască rolul foarte bine, să știe unde trebuie să acceseze tehnologia, care punctul până la care poate să folosească tehnologia și unde trebuie să intervină manual”, potrivit companiei.
Jobul viitorului
”Cu siguranță proiectarea asistata este viitorul, vom folosi tehnologii noi care ne vor ușură munca, vor minimiza erorile, vor reduce efortul operatorului (de ex: tehnologii noi de scanare a unei încăperi, fără să fie nevoie să măsurători manuale, în care să ai la un click distanta, toate informațiile despre un spațiu în care vrei să amenajezi un centru de date).
Nu vedem niciunul din rolurile actuale din compania noastră să poată fi înlocuit de inteligenta artificiala, dar aceasta le va transforma, va fi tot mai mare nevoie de oameni pregătiți să opereze tehnologia AI.
În execuție – pentru tehnicieni/electricieni – factorul uman la conexiune nu vă dispărea, dar vor apărea soluții care le vor simplifica munca fizica (de exemplu: efortul de trage un cablu electric ar putea fi redus cu ajutorul tehnologiei). Ne așteptam la apariția unor materiale revoluționare – așa cum fibra optica a înlocuit cablul de telecomunicații, fiind o soluție mai ușoară, mai fina, performanta, net superioara. Ne așteptam ca super conductorii să revoluționeze complet infrastructura electrica așa cum o cunoaștem în ziua de azi.
Trebuie să îmbrățișam noile tehnologii – pentru a fi competitivi și pentru a asigura calitate clienților noștri,” a transmis compania.
Care este perspectiva companiei asupra modului în care tehnologia schimbă piața muncii din România?
”Se vorbește tot mai mult despre inteligenta artificiala și cum aceasta vă înlocui în viitor o partea din joburile noastre. În domeniul în care noi activam, tehnologia nu a înlocuit job-uri, ci a transformat și a diversificat modul în care lucram. În continuare credeam că factorul uman și inteligenta artificiala vor conlucra. În urma cu 30-35 ani, proiectarea se făcea cu creion, hârtie milimetrica și foaie de calc, iar apariția calculatorului și a primelor soft-uri de proiectare a trezit și atunci teama că rolul de proiectant av fi înlocuit de calculator, dar iată că acest lucru nu s-a întâmplat, acest rol s-a transformat, avem nevoie în continuare de proiectanți, însă munca unui proiectant astăzi este mult mai diversa decât a celor care practicau aceasta meserie în urma cu 30 ani: o eroare se repara în câteva secunde, mai multe specialități pot lucreze simultan pe același proiect (HVAC, electric).
Compania Tema Energy a creat propria soluție de monitorizare pentru centrele de date construite de noi – DC Pro. Și în aceasta zona, în ultimii 15 ani am văzut foarte multe transformări. Monitorizarea echipamentelor în urma cu 15 ani însemnă o lista de valori centralizate într-un simplu tabel, acum este o soluție vizuala, cu o mai mare acuratețe în a reflecta realitatea, alarmarea se face mult mai obiectiv, detaliat, nu se mai trimit mesaje generale către beneficiari, ci foarte specifice, se urmăresc consumul și eficienta energetica dintr-un centru de date,” a explicat compania.