Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București a semnat astăzi, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, proiectul „HUB Român de Inteligență Artificială – HRIA”, o inițiativă de referință în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF).
Cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), HRIA își propune să transforme România într-un pol de excelență în domeniul inteligenței artificiale, conectat la tendințele globale.
„HUB-ul Român de Inteligență Artificială este o oportunitate majoră pentru România de a deveni un jucător de prim rang în domeniul IA, atât la nivel european, cât și global. Acest proiect creează punți solide între mediul academic, cercetare și sectorul privat, accelerând dezvoltarea de soluții inovatoare aplicabile în domenii cheie precum sănătatea, securitatea și orașele inteligente ale viitorului. HRIA nu este doar un proiect de cercetare, ci un catalizator pentru transformarea digitală a economiei românești și pentru integrarea țării noastre în rețelele internaționale de inovare”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București.
Care este obiectivul principal al proiectului HRIA
„După un efort de peste 4 ani de muncă și pregătire intensă, am reușit să facem un pas major pentru România în domeniul Inteligenței Artificiale! Am semnat contractul de finanțare pentru HUB-ul Român de Inteligență Artificială - HRIA, un proiect de anvergură care va fi implementat în România sub coordonarea Politehnicii București.
Obiectivul principal al proiectului este crearea unui Hub național de Inteligență Artificială care va deveni un pol de excelență pentru cercetare, inovare și dezvoltare în domeniu, contribuind la integrarea cercetării științifice de vârf în Spațiul European de Cercetare (ERA).
Prin parteneriatele cu șase dintre cele mai reprezentative universități din România și 8 IMM-uri inovative, acest proiect va genera noi soluții pentru sectoare cheie precum medicina, securitatea, orașele inteligente și protejarea mediului. De asemenea, hub-ul va dezvolta prototipuri și sisteme de IA care vor contribui la dezvoltarea industriei din țară. Universitățile partenere sunt Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea din București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-NapocaEste o realizare extraordinară care va plasa România în centrul dezvoltării tehnologice europene și va contribui semnificativ la creșterea impactului global al comunității de Inteligență Artificială din țara noastră.Investiția, în valoare de 67.6 milioane de Euro, este cofinanțată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027”, a scris Mihnea Costoiu, pe Facebook.
Cum se va dezvolta HRIA, hub-ul român de inteligență artificială
HRIA va crea un o platformă de colaborare între cele mai prestigioase universități din România, alături de opt IMM-uri inovative din industrie, contribuind astfel la dezvoltarea unor tehnologii avansate cu aplicabilitate reală. Alături de POLITEHNICA București, în consorțiu sunt implicate: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea din București și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Acest parteneriat strategic va facilita transferul tehnologic dintre mediul academic și industria românească, accelerând implementarea soluțiilor de IA în multiple sectoare economice.
Proiectul HRIA se va desfășura pe o perioadă de 5 ani, între 1 martie 2025 și 31 decembrie 2029, având o valoare totală de 336.336.127,46 lei. Această inițiativă va contribui la consolidarea capacității de cercetare și inovare în domeniul IA, crearea unui hub de excelență la nivel național, integrat în Spațiul European de Cercetare (ERA), dezvoltarea unor aplicații inovatoare cu impact economic și social major și stimularea colaborării dintre universități, institute de cercetare și companii private. Prin HRIA, România își asumă un rol activ în modelarea viitorului digital al Europei, oferind soluții avansate bazate pe inteligență artificială și promovând excelența în cercetare și inovare.