Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

(P) BLUE. O Românie mai albastră: New Lake Lazuri 5, un business dependent de apă

În cel de-al treilea episod al serie BLUE am aflat povestea New Lake Lazuri 5, de la antreprenorul Bogdan Caba. Totul a început în 2017 prin achiziționarea unor lacuri în județul Dâmbovița și amenajarea lor. Astăzi, așa cum spune chiar proprietarul, putem vorbi de un mic paradis în mijlocul naturii unde oamenii vin să pescuiască și să se relaxeze.

Bogdan a transformat pasiunea pentru pescuit din copilărie în business

Bogdan Caba este antreprenor încă din 2005 și drumul nu a fost deloc ușor: „Provocările cu care ne-am confruntat în decursul acestor 20 de ani au fost seceta, oamenii, braconajul, în special. Sigur că am depășit aceste provocări prin implicare 100% pe lacurile pe care le administrez”.

Pasiunea pentru pescuit o are încă din copilărie și, treptat, s-a transformat într-un business.

„Mi-a plăcut de când eram copil să pescuiesc pe malul apei, de când mergeam cu bunicul meu împreună la pescuit, și acest lucru m-a determinat să investesc într-un astfel de domeniu. Am acest lac din anul 2018 când am început să investesc în apă, în diguri, în pește, în construirea căsuțelor și să creez acest mic paradis, așa cum îmi place mie să îl numesc”, spune Bogdan.

„Am încercat din răsputeri să menținem vegetația cât se poate de activă”

Construcțiile pe Lazuri 5 a început-o în 2018. Pe fiecare stand există câte o căsuță cu ponton, dotate cu iluminat, o masă cu scaune, umbrelă pentru soare, tomberon pentru gunoi și scrumiere.

„New Lake Lazuri 5 este un lac exclusivist «catch and release», este un lac care mie și pescarilor ne oferă liniștea de care avem nevoie zi de zi și relaxarea pescuitului. Din anul 2018, de când am devenit investitor New Lake Lazuri 5, am încercat din răsputeri să menținem vegetația cât se poate de active: am plantat, am venit cu un surplus de sălcii, de salcâm, am lăsat stuful să crească în modul lui natural, am menținut nivelul apei cât am putut de mult prin lucrări de îndiguire”, declară Bogdan.

Pescarii vin să se relaxeze în mijlocul naturii

Omul de afaceri mai menționează că schimbările climatice au afectat considerabil activitatea, dar mereu au fost luate măsuri prin oxigenarea apei: „Avem aeratoare care oxigenează peștele și creează un mediu cât mai relaxant și cât mai plăcut în apă”.

New Lake Lazuri 5 este un loc în care oamenii vin să pescuiască și să se relaxeze în mijlocul naturii: „Am văzut, de fiecare dată, când pescarii vin la partidele de pescuit de plăcere, vin stresați, gârboviți. Când pleacă observăm la ei zâmbetul pe față, sunt relaxați”.

Apa este o resursă epuizabilă

Businessul de care se ocupă de atâția ani Bogdan nu poate funcționa, în mod evident fără apă: Întotdeauna vom avea grijă ca nivelul apei în acest lac să fie optim atât pentru noi și mediul înconjurător, cât și pentru clienții care vin”.

Conștientizarea faptului că apa este o resursă epuizabilă este foarte importantă pentru viitorul acestui adevărat paradis din mijlocul naturii.

„Îmi doresc ca toată lumea, cei din localitățile învecinate, și pescarii care vin pe New Lake Lazuri 5 să conștientizeze că apa este o resursă epuizabilă și cu cât o să avem mai mult grijă să nu consumăm apă în exces și degeaba, o să ne bucurăm de această oază de liniște, de această oază naturală cât mai mult timp de acum înainte”, mai spune Bogdan Caba.

BLUE. O Românie mai albastră

„BLUE. O Românie mai albastră” este un proiect editorial BRD Groupe Société Générale, în contextul Climate Change Summit, cel mai mare eveniment din Europa de Sud-Est și Centrală pe tema schimbărilor climatice.

Climate Change Summit are loc între 15 și 17 octombrie. Conferința principală este programată în prima zi, la Opera Română din București.

BRD este partener fondator al Climate Change Summit.

Totodată, BRD are o implicare foarte variată în proiecte de sustenabilitate, atât prin reducerea propriei amprente de carbon din operațiunile băncii, cât și din operațiunile auxiliare, dar mai ales prin finanțarea unor proiecte care contribuie la încetinirea efectelor negative asupra planetei și proiecte de conservare a unor arii naturale deosebite sau cu o componentă de biodiversitate importantă.

Până la jumătatea anului 2024, BRD acordase peste 1 miliard de EUR în finanțări sustenabile, target care a fost îndeplinit cu 18 luni în avans față de calendarul inițial.

Unul dintre subiectele importante din zona de finanțări verzi din ultimii ani este „blue finance”, care are în vedere susținerea ecosistemelor acvatice prin finanțarea proiectelor economice, antreprenoriale care folosesc drept capital natural apa.

Mai exact proiecte care investesc în ape curate, protejarea ecosistemelor marine, consolidarea sistemului hidrologic, dar și într-o economie sustenabilă a apei, în general.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE