România trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică. Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.
Trecerea la ora de iarnă se face, ca și în ceilalți ani, în ultimul weekend din octombrie. Ceasurile se dau cu o oră înapoi, adică ora patru devine ora trei. Acest lucru înseamnă că ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore, în loc de 24, și că vom dormi mai mult cu o oră.
România a aderat pentru prima dată la ora de vară în 1932 și a funcționat până în 1939, într-un sistem total diferit față de cel de acum, adică începea în prima duminică din aprilie, la ora 00, și se încheia în prima duminică din octombrie, ora 1.00. A suferit ceva modificări de-a lungul vremii, iar mai apoi a fost reintrodusă în regimul Ceaușescu, începând cu 1979.
În prezent, 70 de țări au acest sistem
În prezent, 70 de țări au acest sistem, iar Uniunea Europeană a adoptat schimbarea orei în 1980, dar situația s-ar putea modifica. O consultare online a arătat că un număr ridicat de europeni, adică 86%, sunt în favoarea renunţării la schimbarea orei de două ori pe an. Eurodeputaţii au votat și ei „pentru”, pe 26 martie 2019. Fiecare stat membru urma să decidă din 2021 pe ce oră va rămâne. Decizia a fost amânată din cauza izbucnirii pandemiei de coronavirus.
Cum ne afectează această trecere? Un sondaj efectuat pe 4,6 milioane de persoane arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili.