Operatorul Barajului Kahovka susține că nivelul apei din rezervor nu mai permite asigurarea răcirii reactoarelor de la centrala nucleară Zaporojie, potrivit AFP.
Directorul operatorului ucrainean Ukrhydroenergo, Igor Sîrota, spune că nivelul apei a scăzut ”sub pragul critic de 12,7 metri” şi nu mai este suficient să alimenteze ”bazinele Centralei Nucleare Zaporojie” în vederea operaţiunilor de răcire”.
NEW: A time series of satellite images from @planet shows water dropping at the Kakhovka Reservoir near the Zaporizhzhia Nuclear Power Planet.
— Geoff Brumfiel (@gbrumfiel) June 8, 2023
When water levels drop below 12.7 meters, the plant will no longer have access to the reservoir for cooling water. pic.twitter.com/06J4gL6obM
AIEA anunţa la începutul săptămânii că apa nu mai poate să fie pompată dacă nivelul acesteia coboară sub pragul de 12,7 metri.
Combustibilul miezului reactoarelor şi cel plasat în piscine de depozitare - în vederea evitării unui accident prin fuziune şi unor emisii radioactive în mediu - este necesar să fie răcit în mod constant.
AIEA spune că la acest moment e suficientă apă în bazin pentru răcirea reactorului
AIEA a declarat marți că există suficientă apă disponibilă pentru a răci centrala nucleară timp de luni de zile.
Grossi urmează să viziteze centrala Zaporizhzhia săptămâna viitoare - a treia sa vizită la instalație de la invazia rusă din februarie 2022.
Un bazin mare de răcire situat în apropierea instalaţiei este ”plin în prezent şi conţine suficiente rezerve de apă în vederea alimentării centralei timp de mai multe luni, pentru că cele şase reactoare (ale centralei) sunt oprite”, a anunţat el.
Când barajul nu va mai putea fi utilizat, centrala electrică va recurge la "un bazin mare de retenţie situat în apropiere, precum şi la rezervoare mai mici şi puţuri la faţa locului care pot furniza apă de răcire timp de câteva luni".
"Este vital ca acest rezervor să rămână intact. Nu trebuie făcut nimic care să-i submineze integritatea", a avertizat Grossi la începutul acestei săptămâni, în cursul unei reuniuni a Consiliului guvernatorilor agenţiei la Viena.
AIEA: Situaţia rămâne "foarte precară şi potenţial periculoasă"
Este necesar să se răcească constant combustibilul din miezurile reactorului, precum şi cel amplasat în bazinele de stocare, pentru a evita fuziunea combustibilului şi inoperabilitatea generatoarelor diesel de urgenţă, precum şi eliminarea unor deşeuri radioactive în mediul înconjurător. Personalul a introdus deja măsuri de restricţionare a consumului de apă, folosindu-l doar pentru "activităţi esenţiale legate de securitatea nucleară".
AIEA, care are o echipă de experţi la faţa locului, a cerut acces la locul unde se măsoară nivelul apei din rezervor, "pentru a putea efectua verificări independente".
Kievul şi Moscova se acuză reciproc de distrugerea barajului, survenită marţi.
Centrala atomoelectrică Zaporojie, cea mai mare din Europa, se află în centrul conflictului: a fost vizată de mai multe ori de focuri de armă şi a fost tăiată de la reţeaua electrică de şapte ori de când a fost ocupată de armata rusă la 4 martie 2022, la zece zile de la începutul invaziei ruse a Ucrainei.