Un nou episod în conflictul ruso – ucrainean s-a consumat ieri, atunci când barajul de la Kahovka, aflat pe râul Nipru, a fost aruncat în aer în urma unei aparente acțiuni deliberate din partea forțelor rusești. Ca urmare, mii de persoane aflate în aval au primit ordin de evacuare din partea autorităților ucrainene care au avertizat cu privire la riscul unor inundații catastrofale. Mai mult decât atât, distrugerea barajului a stârnit îngrijorări cu privire la centrala nucleară Zaporojie, aflată în amonte și care depinde de alimentarea cu apă pentru răcirea reactoarelor.
Unde se află barajul de la Kahovka și de ce este important?
Barajul Kahovka se află pe râul Nipru, în sudul Ucrainei, în regiunea Herson. Râul reprezintă în prezent linia de demarcație între zona controlată de forțele ucrainene și zona controlată de forțele ruse. Rușii au obținut controlul asupra barajului și a centralei hidroelectrice de aici în primele zile ale invaziei, atunci când au ocupat orașul Nova Kahovka.
Atât autoritățile ucrainene, cât și autoritățile de ocupație ruse din regiune (care susțin că forțele ucrainene se află în spatele distrugerii barajului) au declarat că barajul a fost avariat atât de grav încât nu poate fi reparat.
Cât de grave sunt inundațiile provocate de distrugerea barajului Kahovka?
Atât autoritățile ucrainene, cât și cele rusești au avertizat asupra pericolelor reprezentate de inundații și au început să evacueze locuitorii din orașele și localitățile aflate în aval.Unii oficiali ruși au încercat inițial să minimalizeze riscul de inundații.
Premierul ucrainean Denis Șmîhal a declarat că 80 de așezări din aval de baraj riscă să fie inundate, iar autoritățile ucrainene au ordonat o evacuare în masă a populației. Autoritățile ucrainene au mai declarat marți după-amiază că 17.000 de persoane trebuiau evacuate de pe malul drept al râului și alte 25.000 de pe malul stâng ocupat de Rusia din cauza riscului de inundații, potrivit The Washington Post.
Ievhen Korzhov, om de știință de la departamentul de bioresurse acvatice și acvacultură din Herson, a declarat că zona afectată ar fi probabil de aproximativ 100 de km pătrați, de la Nova Kahovka la Kizomîs.
Cu toate acestea, zonele cele mai afectate vor fi cele mai apropiate de baraj.
Mii de ucraineni fug din orașul Hherson, precum și din orașele și satele din aval de barajul Kahovka, încercând cu disperare să ajungă înaintea apelor în creștere.
„Rușii au lovit barajul și nu s-au gândit la consecințe”, a declarat Oleksandr Sokerin, care a fugit din casa sa împreună cu familia sa după ce aceasta a fost complet inundată. „Nu ar trebui să fie iertați”.
În timp ce bombardamentele răsunau în depărtare, zeci de civili aflați pe o insulă în mijlocul râului Nipru se grăbeau să se urce pe acoperișurile camioanelor militare sau pe plute pentru a scăpa de inundațiile provocate de ruperea barajului.
Nimeni nu știa cât de mult vor crește apele în perioada următoare. Totodată în acest moment nu se cunoaște numărul real de victime și nici pagubele materiale nu pot fi evaluate cu ușurință.
În primele ore ale dimineții, înainte de sosirea apelor, mulți locuitori au ales să se refugieze în propriile case. Dar, pe măsură ce nivelul apei a crescut pe străzi, ajungând în unele cazuri la etajul al doilea al clădirilor, echipele gărzii naționale ucrainene și echipele de urgență au intervenit pentru a recupera oamenii aflați în pericol.
Organizația Națiunilor Unite a declarat că cel puțin 16.000 de persoane și-au pierdut deja casele și că se fac eforturi pentru a le oferi apă potabilă. Mii de oameni de pe malul râului Nipru controlat de forțele ucrainene au fost evacuați către orașe precum Nikolaiev și Odesa.
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că inundațiile provocate de ruperea barajului ar urma să aibă „consecințe grave și pe termen lung asupra situației umanitare din zonă”, potrivit euronews.com.
Este în pericol centrala nucleară Zaporojie?
Distrugerea barajului a stârnit îngrijorări cu privire la potențialele efecte asupra centralei nucleare Zaporojie, aflată la aproximativ 140 de km în amonte, dar care depinde de alimentarea cu apă pentru răcirea reactoarelor sale.
Rafael M. Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că distrugerea barajului a redus în mod semnificativ nivelul apei din rezervorul utilizat pentru răcirea centralei. Grossi a avertizat că o „absență a apei în sistemele de răcire pentru o perioadă lungă de timp ar putea cauza topirea combustibilului și inoperabilitatea generatoarelor diesel de urgență”. Cu toate acestea, el a adăugat că momentan nu există niciun risc imediat.
Petro Kotin, șeful companiei nucleare de stat din Ucraina, Energoatom, a declarat, la rândul său, presei ucrainene că centrala nucleară nu este momentan în prezent în pericol.
Ce impact are distrugerea barajului Kahovka asupra contraofensivei ucrainene?
Barajul Kahovka, care alimenta cu apă părți din sudul Ucrainei, era una dintre ultimele puncte de trecere rămase intacte peste râul Nipru, actuala linie de demarcație între zona controlată de forțele ucrainene și cea controltă de forțele rusești.
Deteriorarea barajului controlat de Rusia ar îngreuna trecerea trupelor ucrainene în Crimeea și în alte orașe ocupate de Rusia în sud. Prin urmare, ar putea afecta desfășurarea contraofensivei mult așteptate din partea Ucrainei. Pe de altă parte, ar putea să întrerupă și alimentarea cu apă din Crimeea și din alte părți ale teritoriului controlat de Rusia. Inundațiile din regiune ar putea afecta, de asemenea, apărarea și rutele de aprovizionare rusești. Așadar, distrugerea barajului Kahovka afectează ambele tabere deși, așa cum afirma, pentru The Washington Post, Mark Cancian, ofițer în retragere și expert în domeniul apărării în cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, „pe termen scurt, îi afectează mai mult pe ucraineni”.