Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olanda are un nou guvern, la opt luni după alegerile câștigate de extremiști. Premierul este fost şef al Serviciilor de Informaţii

Regatul Țărilor de Jos are un nou guvern, la opt luni de la alegerile legislative câștigate de partidul de extremă dreapta Libertate și Democrație al lui Geert Wilders.

Dick Schoof, noul premier al Olandei

Miniștrii noului cabinet condus de Dick Schoof au depus jurământul de învestire, după aproape opt luni de negocieri politice în care mai multe partide au refuzat să se asocieze cu extrema-dreaptă condusă de Geert Wliders. Astfel, Wilders a trebuit să renunțe la dorința lui de a fi prim-ministru. Acesta a surprins toată Europa prin faptul că a câștigat alegerile, după poziția sa eurosceptică și anti-islam.

Noul premier, Dick Schoof, este independent, însă el este un birocrat de carieră, care a condus Serviciul olandez de Informații sau Agenţia Antiterorism din Ţările de Jos. El a deținut și funcția de ministru al Justiției și a fost membru al Partidului Muncii.

Schoof este sprijinit de liderul opoziţiei de stânga, Frans Timmermans.

În componența guvernului celor patru partide de coaliție sunt însă și miniștri cu viziuni extremiste din partidul lui Wilders. Cel mai sensibil subiect va fi politica anti-imigrație, "cea mai strictă văzută vreodată" de această ţară, după spusele lui Schoof, citat de AFP.

"Politica de admisie în materie de azil va fi cea mai strictă realizată vreodată. Vor fi măsuri pentru a controla migraţia", a spus Schoof.

Acest acord semnat în coaliție are 26 de pagini și se numește "Speranţă, curaj şi mândrie". În document este prevăzută și ideea de a verifica dacă ambasada Ţărilor de Jos în Israel poate fi mutată din Tel Aviv la Ierusalim.

Noua guvernare îi succede la putere lui Mark Rutte, care a fost premier al Olandei timp de 14 ani. Rutte a fost desemnat recent secretar general al NATO.

Premierul Schoof și-a prezentat miniştrii în fața regelui Willem-Alexander al Ţărilor de Jos, la palatul regal din Haga. Fiecare ministru a depus jurământul în faţa suveranului şi a constituţiei.

Interesant este că, într-un sondaj făcut de IPSOS, încrederea olandezilor în guvern a ajuns la 42%, după ce a fost de doar 29% în septembrie 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE