Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu pentru a nu accepta documentele de călătorie rusești, eliberate în regiunile ocupate din Ucraina și Georgia.
Textul asupra căruia s-a convenit face obiectul aprobării de către Consiliul UE şi Parlamentul European, înainte de a trece prin procedura de adoptare formală.
#TRILOGUE | 🤝 DEAL! Russian passports issued in occupied Ukraine & Georgia won't be accepted in Schengen. Provisional political agreement between @EUCouncil & @Europarl_EN was reached. Disregard of international order won't be tolerated.
— EU2022_CZ (@EU2022_CZ) November 10, 2022
More⬇️ #EU2022CZhttps://t.co/z4ZctuVVjW pic.twitter.com/iEGynrRLtG
Decizia este un răspuns la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei şi la practica Rusiei de a elibera paşapoarte internaţionale ruseşti rezidenţilor din regiunile ocupate.
Totodată, această decizie apare în urma hotărârii unilaterale a Rusiei de a recunoaşte independenţa teritoriilor georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, în 2008.
UE vrea o abordare comună
Documentele de călătorie ruseşti care sunt eliberate în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina ori în teritoriile separatiste din Georgia sau cele care sunt eliberate persoanelor cu reşedinţa în aceste regiuni sau teritorii nu vor fi acceptate ca documente de călătorie valabile pentru obţinerea unei vize sau pentru trecerea frontierelor spaţiului Schengen.
Statele membre ale UE nu recunosc documentele de călătorie ruseşti eliberate în aceste regiuni sau sunt pe cale de a nu le recunoaşte. Această decizie urmăreşte să instituie o abordare comună, să asigure buna funcţionare a politicii privind frontierele externe şi a politicii comune a vizelor şi să garanteze securitatea statelor membre ale UE.