Germania speră să combată deficitul de muncitori calificați cu un nou „card de oportunitate”.
„Chancenkarte” va folosi un sistem de puncte pentru a permite lucrătorilor cu abilitățile necesare să vină mai ușor în Germania. Face parte dintr-o strategie propusă de ministrul Muncii, Hubertus Heil, pentru a rezolva deficitul de forță de muncă din țară, care urmează să fie prezentată guvernului în această toamnă.
În fiecare an, se vor stabili cote în funcție de industriile care nu au muncitori. Trei din patru dintre următoarele criterii trebuie, de asemenea, îndeplinite pentru a aplica pentru program:
-O diplomă sau formare profesională recunoscută de Germania
-Trei ani de experiență profesională
-Cunoștințe lingvistice sau o ședere anterioară în Germania
-Vârsta sub 35 de ani
În prezent, majoritatea cetățenilor din afara UE trebuie să aibă o ofertă de muncă înainte de a se putea muta în Germania. O viză pentru solicitanții de locuri de muncă există deja, dar se așteaptă ca „chacenkarte” să le faciliteze și să fie mai rapid pentru persoanele care doresc să își găsească de lucru în Germania.
Cetățenii anumitor țări cu acorduri de viză pot intra deja în Germania timp de 90 de zile fără acest document, dar li se permite doar să se angajeze pe termen scurt.
De ce trebuie Germania să atragă muncitori calificați?
Anul acesta, deficitul de muncitori calificați din Germania a crescut la un nivel record. La începutul acestui an, Institutul de Cercetare a Ocupării Forței de Muncă (IAB) a găsit 1,74 milioane de posturi vacante în toată țara.
În iulie, lipsa de personal a afectat aproape jumătate din toate companiile chestionate de institutul de cercetare IFO din München , forțându-le să-și încetinească operațiunile.
Care industrii sunt cel mai grav afectate de lipsa de personal din Germania?
Un sondaj IFO arată că sectorul serviciilor este cel mai grav afectat - în special industria de cazare și evenimente.
Acesta este urmat de depozitare, furnizori de servicii și producție - în special în sectoarele alimentare, echipamente de prelucrare a datelor, mașini și sectoare de fabricare a metalelor.
Multe întreprinderi de vânzare cu amănuntul, companii de construcții și angrosisti au raportat, de asemenea, lipsuri de personal .
Industriile farmaceutice și chimice raportează cel mai mic deficit de muncitori calificați. Industriile de automobile și inginerie mecanică suferă, de asemenea, mai puțin decât alte sectoare.