Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Cazul cadrelor medicale și farmaciștilor care ar fi făcut trafic cu Ozempic. 13 persoane, arestate

Rețeaua de cadre medicale și farmaciști care făcea trafic cu Ozempic avea o strategie foarte bine pusă la punct. Cele 700 de rețete false pentru medicamentele destinate persoanelor cu diabet au ajuns în 140 de farmacii din București și Ilfov. Medicamentele decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate erau vândute pe piața neagră. Prejudiciul în acest caz se ridică la un milion de lei.

30/05/2024 , 09:00

Arestări în cazul rețetelor falsificate pentru Ozempic

Nouă dintre cele 13 persoane reținute în acest dosar au fost plasate în arest preventiv, în urma deciziei magistraților Judecătoriei Sector 1. Hotărârea instanței nu este una definitivă și a fost deja contestată de inculpați. De asemenea, alte patru persoane au fost plasate în arest la domiciliu. Este vorba despre cei care ridicau medicamentele din farmacii, iar judecătorii au considerat că au avut o implicare mai mică în comiterea faptelor, au precizat surse din rândul anchetatorilor pentru Euronews România.

Știrea inițială:

13 persoane au fost reținute miercuri în urma unor percheziții dintr-un dosar de înșelăciune, după ce o asistentă medicală de la o clinică privată din București ar fi falsificat 700 de rețete compensate, potrivit unor surse, pentru Ozempic. Vorbim despre medicamentul destinat diabeticilor.

Ulterior, tratamentul injectabil prescris diabeticilor era vândut celor care doreau să slăbească. Asistenta era ajutată de medici de la clinica privată la care lucra și de mai mulți farmaciști. Prejudiciul în acest dosar se ridică la un milion de lei.

O asistentă a falsificat 700 de rețete care conțineau medicamente pentru slăbit

Andre Rotaru, jurnalist Euronews: "Din luna ianuarie a anului trecut și până în ianuarie 2024, tânăra asistentă a emis nu mai puțin de 700 de rețete falsificate, susțin anchetatorii, pentru mai multe medicamente, printre care și Ozempic, sau Trucility. A emis aceste rețete cu sprijinul a patru medici din clinica privată respectivă.

Odată emise aceste rețete, tânăra ridica medicamentele din anumite farmacii, avea înțelegeri prealabile cu angajații de acolo, iar în final, aceste substanțe ar fi ajuns să fie vândute pe internet către persoanele care voiau să piardă în greutate, dar care nu aveau rețetă pentru a obține aceste medicamente.

Ele au fost eliberate cu titlu gratuit, în baza acelor rețete falsificate, ceea ce înseamnă că vorbim și despre un prejudiciu în acest caz, calculat de procurori la aproximativ un milion de lei. Se fac cercetări în acest dosar, pentru infracțiunile de înșelăciune și fals informatic în formă continuată. În cazul acestei ultime infracțiuni, procurorii au ajuns la concluzia că au fost comise nu mai puțin de 2.800 de acte materiale.

În cursul zilei de ieri au avut loc percheziții în 17 locuințe ale suspecților din dosar, au fost ridicate de acolo probe în acest caz, iar după aceste cercetări, 13 persoane au fost reținute pentru 24 de ore."

  • Au fost reținute asistenta, administratorul clinicii, opt farmaciști și trei apropiați ai farmaciștilor.

Ce este Ozempic

Ozempic, medicamentul care este folosit în tratarea diabetului de tip 2 și care, în țara noastră, este eliberat doar pe bază de rețetă sau la indicația medicului, se poate cumpăra de pe site-uri "la liber". Ozempic a devenit rapid foarte căutat, mai ales când vine vorba despre persoane care vor să slăbească.

Pentru persoanele care nu au diabet, medicamentul poate fi nociv. Recent, Agenția americană pentru Alimente și Medicamente a primit mai multe plângeri de la pacienți, din cauza efectelor adverse. În New Jersey, compania farmaceutică ce produce Ozempic a fost dată în judecată pentru că, pe prospect, nu erau fost scrise mai multe efecte adverse și vorbim despre paralizia stomacului, gastropareză, sau obstrucție gastro-intestinală.

În Europa, Ministerul Sănătății din Germania a declarat că nu se exportă în afara țării cantități mari de Ozempic, deoarece e criză de medicamente pentru tratarea diabetului. Reacția apare după ce, în noiembrie anul trecut, șeful Autorității germane de Reglementare a Medicamentelor a sugerat interzicerea exporturilor pe motiv că Ozempic e folosit și la slăbit, nu doar în tratarea diabetului.

Și autoritățile sanitare austriece au atras atenția asupra numărului tot mai mare de urgențe medicale survenite după utilizarea unei versiuni contrafăcute a medicamentului Ozempic.

Amalia Arhire, medic endocrinolog: "Aceste medicamente sunt pentru diabet și apoi o parte din ele a fost aprobată pentru obezitate. Ce fac ele de fapt? Ele scad simptomele obezității, adică scad foamea, pofta sau dependența de mâncare, în principiu, la persoanele care au un exces de țesut gras.

Problema este că apar efecte adverse și la persoanele cu diabet, și la cele fără diabet, legate de greață, constipație, senzație de prea-plin. Sau există niște efecte negative mai severe, ca riscul de pancreatită.

De aceea, astfel de medicamente nu trebuie luate după ureche. Medicamentul nu slăbește, el doar tratează foamea, pofta și dependența de mâncare în doze mari. E nevoie ca oamenii care le încearcă să înțeleagă că ele nu slăbesc per se, ele doar te ajută să ai o alimentație mai sănătoasă, ca apoi să poți să slăbești cu mișcare și cu restricție calorică."

Medicul a explicat că medicamente pentru diabet, precum Ozempic, pot fi folosite pe termen lung deoarece ”sunt studiate de peste 15 ani cu rezultate pozitive”.

”Acum sunt studii noi care arată un efect foarte bun, de exemplu, pe ficatul gras, pe partea de dependență de alcool, dependență de mâncare. Doar că există niște indicații, niște cazuri în care aceste medicamente merg foarte bine și cazuri în care aceste medicamente nu merg deloc și chiar sunt contraindicate și atunci e nevoie să vorbim cu un medic despre asta”, a spus Amalia Arhire.

Persoanele care slăbesc brusc ar putea avea probleme severe

În Uniunea Europeană, medicamente ca Ozempic au fost aprobate pentru obezitate, însă nu în concentrația necesară pentru a ajuta la slăbit.

”Ce se întâmplă cu persoanele care au greutate normală dacă mănâncă puțin și nu mănâncă echilibrat, cu proteină îndeajunsă? Pot să piardă destul de multă masă musculară și atunci e posibil să se malnutrească, adică să mănânce prost, de proastă calitate și să piardă mai mult mușchi, chiar și os și să aibă probleme severe”, a menționat Amalia Arhire.

De asemenea, medicul a avertizat că persoanele care au folosit Ozempic riscă să se îngrașe după întreruperea tratamentului: ”Kilogramele revin pentru că medicamentul nu slăbește. Doar tratează foamea, pofta și dependența de mâncare în doze mari. În momentul în care am oprit medicația, dar nu am schimbat stilul de viață sau nu ni s-au schimbat hormonii proprii, flora intestinală, vom mânca mai mult. Reapare foamea și pofta și te îngrași mai repede decât slăbești. E cumva efectul yoyo care (...) e modalitatea corpului de a se îngrășa după ce a slăbit brusc. (...) Nu se indică decât în diabet.

Am avut pacienți și o parte din ei nu au mers deloc bine cu acest tratament, pentru că nu au știut că dozele mici nu îi ajută neapărat să slăbească. Nevăzând rezultate, l-au oprit sau au crescut singuri dozele pentru că nu avut răbdare și atunci au avut efecte gastrointestinale destul de importante. S-au speriat și l-au oprit".

Medicul a evidențiat că aceste medicamente doar ușurează slăbitul, însă ”nu sunt o soluție dacă nu ne schimbăm stilul de viață”.

Ce esta "fața Ozempic"

Pe fondul popularității tot mai mari a tratamentelor pentru slăbire, medicii cred că vedetele de la Hollywood se confruntă cu o creștere a efectului secundar cunoscut sub numele de "față Ozempic". Printre celebritățile cele mai afectate de această afecțiune sunt John Goodman sau Sharon Osborne, potrivit publicației Daily Mail, care citează diverse cadre medicale.

Printre efectele secundare ale administrării Ozempic și care se observă ușor se află ochii înfundați, obrajii înfundați și pielea lăsată, ceea ce face ca persoana respectivă să pară mai în vârstă și mai slabă.

"Fața Ozempic are, în esență, aceleași caracteristici pe care le vedem atunci când pacienții au o pierdere în greutate rapidă sau regulată. Vedem o pierdere de volum a feței, iar când pierdem grăsime de pe față, vedem semne precum obrajii mai înfundați, pielea mai lăsată și o slăbire generală a trăsăturilor", a declarat medicul Smita Ramanadham, chirurg plastician din New Jersey.

Tratamentul cu Ozempic este injectabil și imită efectele unui hormon natural care îi spune creierului că este sătul, reducând pofta de mâncare și inducând o scădere rapidă în greutate. Capacitățile medicamentului Ozempic de a lupta împotriva grăsimilor au făcut furori printre starurile de la Hollywood preocupate de propriul aspect, după cum spun experții.

După ce a examinat fotografiile a 15 celebrități care au experimentat o transformare majoră în pierderea în greutate, un grup de chirurgi a intuit că cel puțin jumătate dintre acele persoane ar fi prezentat aceste trăsături faciale.

Chirurgii plasticieni au analizat cazul actorului John Goodman, în vârstă de 71 de ani, care a pierdut aproape 90 de kilograme, adică aproape jumătate din greutatea sa maximă pe care a avut-o la un moment dat, în 2007.

Goodman a negat că a luat Ozempic și a dat de înțeles că a avut o dietă, exerciții fizice și a renunțat la băutură în dorința sa de a pierde kilograme.

Cântărețul Robbie Williams, în vârstă de 50 de ani, a recunoscut, în toamna tercută, că ia un tratament, fără să precizeze care anume.

"Fața Ozempic" a fost mai puțin vizibilă la femei, după cum au spus chirurgii, pentru ele pot să-și ascundă efectele prin machiaj. Cu toate acestea, medicii au spus că Sharon Osbourne ar fi pierdut 19 kilograme cu ajutorul acestei substanțe.

Alte vedete care prezintă transformări la nivelul feței sunt Jessica Simpson, Scott Disick sau Liam Payne.

Pe lângă faptul că tratamentul cu Ozempic face ca oamenii să pară mai slabi cel puțin la față, tratamentul a mai fost asociat și cu probleme de vedere, constipație și chiar modificări hormonale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE