Cercetările arată că numărul cazurilor de demență este în creștere, un studiu publicat săptămâna aceasta estimând că în Statele Unite, de exemplu, cazurile se vor dubla până în 2060.
Studiul, publicat luni în revista Nature Medicine, a constatat că riscul de a dezvolta demență după vârsta de 55 de ani este dublu față de cel raportat de studiile anterioare, estimându-l la 42%. Ei au spus că acest lucru este legat de îmbătrânirea populației.
Conform studiului, Europa de Vest ar înregistra o creștere estimată de 74 % a numărului de cazuri, Europa Centrală ar avea o creștere de 82 %, iar Europa de Est ar înregistra o creștere de 92 %.
Dar oamenii pot lua măsuri pentru a-și reduce riscul de demență, cum ar fi controlul hipertensiunii arteriale și al altor probleme de sănătate nocive pentru creier, și nu este prea târziu să încerce chiar și la vârsta mijlocie.
„Toate cercetările noastre sugerează că ceea ce faceți la mijlocul vieții contează cu adevărat”, a declarat Dr. Josef Coresh, coautor al studiului, de la New York University (NYU) Langone Health din SUA.
Demența nu este doar Alzheimer
Demența este pierderea progresivă a memoriei, a limbajului și a altor funcții cognitive.
Alzheimer este cea mai frecventă formă, iar modificările cerebrale silențioase care duc în cele din urmă la aceasta pot începe cu două decenii înainte de apariția simptomelor.
Alte tipuri includ demența vasculară, atunci când bolile de inimă sau accidentele vasculare cerebrale mici afectează fluxul sanguin către creier.
Multe persoane au cauze mixte, ceea ce înseamnă că problemele vasculare ar putea exacerba simptomele Alzheimer.
Măsurarea riscului de la o anumită vârstă pe durata potențială de viață rămasă poate orienta recomandările de sănătate publică și cercetarea medicală.
Riscul de demență este diferit în funcție de vârstă
Studiile anterioare estimau că aproximativ 14% dintre bărbați și 23% dintre femei vor dezvolta o formă de demență pe parcursul vieții.
Echipa lui Coresh a analizat date mai recente dintr-un studiu american care a urmărit sănătatea inimii și funcția cognitivă a aproximativ 15 000 de adulți în vârstă timp de mai multe decenii. În mod important, ei au constatat că riscul se schimbă odată cu trecerea deceniilor.
Doar 4 % dintre persoane au dezvoltat demență între vârstele de 55 și 75 de ani, ceea ce Coresh numește o fereastră cheie de 20 de ani pentru protejarea sănătății creierului.
Modalități de reducere a riscului de demență
Există anumiți factori de risc pe care oamenii nu îi pot controla, inclusiv vârsta și dacă ați moștenit sau nu o variantă genetică numită APOE4, care crește șansele de apariție a bolii Alzheimer la sfârșitul vieții.
Dar oamenii pot încerca să evite sau cel puțin să întârzie problemele de sănătate care contribuie la demența ulterioară.
Coresh, de exemplu, poartă cască atunci când merge cu bicicleta, deoarece leziunile cerebrale repetate sau grave cauzate de accidente sau căzături cresc riscul de demență mai târziu în viață.
Deosebit de important: „Ceea ce este bun pentru inimă este bun și pentru creier”, a adăugat Galvin din Miami. El îndeamnă oamenii să facă mișcare, să evite obezitatea și să controleze tensiunea arterială, diabetul și colesterolul.
De exemplu, hipertensiunea arterială poate afecta fluxul sanguin către creier, un risc nu doar pentru demența vasculară, ci și pentru unele caracteristici ale bolii Alzheimer.
În mod similar, glicemia ridicată a diabetului slab controlat este legată de declinul cognitiv și de inflamațiile dăunătoare din creier.
Rămâneți activi și din punct de vedere social și cognitiv, a mai spus Galvin. El îndeamnă oamenii să încerce aparate auditive dacă vârsta aduce pierderea auzului, care poate stimula izolarea socială.
„Există lucruri pe care le putem controla, iar aceste lucruri cred că ar fi foarte, foarte importante pentru a construi un creier mai bun pe măsură ce îmbătrânim”, a spus el.