Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noul șef al Pentagonului s-a eschivat când a fost întrebat cine e dictator, Putin sau Zelenski. Declarații controversate ale lui Pete Hegseth

Fostul prezentator TV, Pete Hegseth, numit de Trump șef al Pentagonului, a făcut noi declarații controversate. Invitat la Fox News, post TV unde a lucrat, Hegseth a fost chestionat în legătură cu războiul din Ucraina. El a fost întrebat dacă nu cumva SUA, prin noua administrație Trump, ar trebui să declare clar cine este agresorul și cine este dictatorul, atunci când vorbim despre război.

Întrebarea vine pe fondul scandalului creat după ce Donald Trump l-a numit pe Zelenski dictator, pentru că nu a organizat alegerile care ar fi trebuit să aibă loc în aprilie 2024. Asta cu toate că legea marțială din Ucraina nu permite organizarea vreunui scrutin.

Noul șef al Pentagonului s-a eschivat când a fost întrebat cine e dictator, Putin sau Zelenski

„Am spus asta de multe ori, nu este o declarație nebunească, a existat o invazie în Ucraina. Administrația precedentă a spus că a fost o invazie minoră, iar Putin a luat asta ca pe un semnal de slăbiciune și a invadat”, a precizat Hegseth, citat de NBC News.

El susține că nu e nevoie să spună nimeni cine e dictator și cine nu, pentru că „e nefolositor și neproductiv” și că trebuie ca totul să fie axat pe negocierile de pace.

„Fiecare discuție din partea președintelui Trump vine dintr-o poziție de forță. Percepția din partea lui Vladimir Putin că Donald Trump este puternic și știe cu adevărat ceea ce spune i-a adus la masă cu ucrainenii, având posibilitatea încheierii păcii. Vreau pace... și voi face tot ce îmi stă în putere pentru a urma conducerea președintelui Trump. (...) Se fac progrese mari”, a spus Hegseth.

Totodată, întrebat cine a început războiul, deși este foarte limpede, Pete Hegseth a evitat un răspuns clar: „Este corect să spunem că este o situație foarte complicată”. El a mai precizat că „știm cine a invadat pe cine, înțelegem miza acestui joc.”

În urmă cu câteva zile, înalți oficiali ai administrației Trump, inclusiv trimisul special pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, au mers în Arabia Saudită, pentru a purta discuții cu oficiali ruși legate de încetarea focului în Ucraina.

Când Witkoff a fost întrebat cine a provocat războiul, el a spus: „indiferent de cine l-a început, trebuie să se încheie. (...) Războiul nu trebuia să aibă loc. A fost provocat. Nu înseamnă neapărat că a fost provocat de ruși. Pe atunci au existat tot felul de conversații despre aderarea Ucrainei la NATO. Președintele a vorbit despre asta: nu trebuia să se întâmple. Practic, a devenit o amenințare pentru ruși, așa că trebuie să ne ocupăm acum de asta.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE