Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noul premier olandez interzice telefoanele și dispozitivele în cadrul ședințelor de guvern. Decizia, luată de teama spionajului

Dick Schoof, noul prim-ministru olandez, a interzis telefoanele mobile și alte dispozitive la reuniunile săptămânale ale cabinetului său, într-o măsură menită să abordeze posibilul risc de ascultare digitală de către spioni.

„Amenințarea spionajului este atemporală. Dispozitivele electronice, un telefon, un iPad, sunt toate mici microfoane și țările sunt interesate de luarea deciziilor și în Țările de Jos și doriți să preveniți acest lucru. Este o măsură foarte simplă - toate telefoanele într-un seif”, a declarat vineri Schoof, fost șef al agenției naționale de informații, jurnaliștilor.

Telefoanele nu au fost interzise în timpul predecesorului lui Schoof, Mark Rutte, care a părăsit politica olandeză după alegerile generale din noiembrie, câștigate de Partidul pentru Libertate (PVV), de dreapta radicală, condus de Geert Wilders.

Schoof, al cărui guvern tehnocrat a intrat în funcție în iulie, a declarat că a adoptat o abordare diferită, bazată pe fostul său loc de muncă în comunitatea de informații.

Măsură complet naturală

„Poate că am un pic mai multă experiență cu acest gen de lucruri. Deci, pentru mine, aceasta a fost o măsură complet naturală. Și am constatat că toți membrii cabinetului au fost de acord imediat”, a spus el.

Erik Akerboom, actualul șef al Serviciului General de Informații și Securitate pe care Schoof l-a condus cândva, a avertizat anul trecut cu privire la spionajul, inclusiv din partea Chinei, care vizează Țările de Jos și în special sectorul său tehnologic.

„Vedem că în fiecare zi încearcă să fure din Olanda”, a declarat Akerboom pentru The Associated Press.

Guvernul lui Schoof organizează o serie de reuniuni pentru a elabora un proiect de politică detaliat, care va fi prezentat luna viitoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE