Locuitorii din centrul Capitalei s-au trezit cu un nor de praf care a acoperit totul în jurul lor, după ce a început demolarea unei clădiri de 7 etaje, încadrată la risc seismic de gradul 1.
Locatarii din zonă spun că trăiesc un coșmar, iar sesizările lor la autorități nu au primit niciun răspuns. În același timp, managerul firmei de construcții spune că are autorizație pentru lucrări și că respectă normele legislative.
Ce spun locatarii
”Iată ce fac, și noi suntem aici și înghițim tot, putem să spălăm praful, dar din plămâni nu pot să fac nimic. Asta fac, asta au înțeles, nu e o mașină de pompieri cu tulumbă să dea praful jos. Bătaie de joc, deși am făcut reclamație”, a spus o locuitoare dintr-un bloc din apropierea clădirii demolate.
”Nu se ia niciun fel de protecție împotriva prafului. Molozul produce un praf extraordinar”.
”Eu eram întins în pat și am simțit un șoc puternic, ca la un cutremur, mișcarea pe verticală ca și cum ar fi căzut o bucată mare de clădire în stradă”.
”Hai strada, mașina, o speli, dar praful pe care-l înghițim cum se decontează? Probabil e mai ieftin așa, decât să iei niște măsuri să protejezi clădirile din jur și oamenii”.
”Soția a sunat la 112 și a fost pasată la pompieri, de la pompieri la poliție și tot așa: <<O să intervenim>> Garda de Mediu ne-a spus: <<Monitorizăm>>”.
Reprezentanții companiei responsabile pentru lucrările de demolare a clădirii spun că țin cont de toată procedura legală și îi roagă pe oameni să mai aibă răbdare.
Victor Vicol, manager companie responsabilă pentru lucrările de demolare: Am obținut toate autorizațiile. Deși sunt foarte multe reclamații și oamenii sunt nemulțumiți, noi respectăm toate condițiile, udăm, se udă în momentul demolării materialul rezultat. La nivelul acela problema e legată de faptul că bate vântul și împrăștie praful, nu este legată de faptul că dacă am pune mai multă apă ar fi mai puțin praf.
Strada a fost închisă circulației de luna trecută, iar lucrările de demolare a etajelor superioare vor mai dura aproximativ 2 săptămâni.