Nicolae Ciucă a transmis printr-un mesaj pe Twitter că salută recunoaşterea de către Guvernul olandez a pregătirii României pentru a se putea alătura spațiului Schengen.
Șeful Executivului spune că Olanda este un partener de preț al României.
„Salut recunoaşterea de către Guvernul olandez a pregătirii României pentru a se putea alătura Schengen ca un pas cheie către atingerea acestui obiectiv, făcut posibil prin dialog şi cooperare. Olanda este un partener de preţ al ţării noastre. Suntem hotărâţi să continuăm să lucrăm împreună”, a scris premierul Ciucă pe Twitter.
Welcoming the 🇳🇱 Government’s recognition of 🇷🇴’s readiness to join #Schengen as a key step towards achieving this goal, made possible through dialogue&cooperation. NL is a valued partner of our country. We are determined to continue working together. @MinPres
— Nicolae Ionel Ciucă (@NicolaeCiuca) December 2, 2022
Totodată, Bogan Aurescu a scris vineri pe Twitter că se bucură să salute evaluarea pozitivă de astăzi şi poziţia guvernului olandez în sprijinul aderării la Schengen a României.
„Salut în mod deosebit evaluarea şi poziţia pozitive ale Guvernului olandez de azi în favoarea aderării României la Schengen. E rezultatul dialogului intens din ultima perioadă şi al pregătirii noastre tehnice foarte bune. Mulţumesc colegului meu ministrul Wopke Hoekstra pentru tot sprijinul”, a scris şi Bogdan Aurescu, într-un mesaj pe Twitter.
În urmă cu scurt timp, şi Guvernul Suediei a reuşit să obţină sprijinul Parlamentului şi a primit mandat pozitiv pentru a vota aderarea României la spaţiul Schengen.
I warmly welcome today’s positive result of the debate in 🇸🇪Riksdag Committee on EU Affairs,which supports 🇷🇴 #Schengen accession. Glad that my open&comprehensive dialogue with my 🇸🇪colleague @TobiasBillstrom, as well as with Social-Democrat leadership @shekarabi was successfull.
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) December 2, 2022
România află pe 7 decembrie dacă aderarea la Schengen va fi discutată în Consiliul JAI
România află dacă aderarea la Schengen va fi discutată în Consiliul JAI din 8 decembrie abia cu o zi înainte, pe 7 decembrie, când va fi aprobată agenda finală a reuniunii miniștrilor de Interne din țările membre UE.
În acest moment, aderarea la Schengen apare pe agenda provizorie. Extinderea spațiului de liberă circulație prin aderarea României, Bulgariei și Croației este primul punct trecut pe ordinea de zi. Suedia a anunțat la începutul acestei săptămâni că susține extinderea, rămâne încă de văzut care va fi decizia olandezilor și austriecilor.
Ministrul de Interne de la Viena a fost cel mai vocal dintre cei care se opun aderării României. Gerhard Karner susține că țara noastră nu poate face față presiunii migrării.