Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă anunță alocarea de bani europeni pentru criza energetică. „Vor fi alocați și pentru susținerea cetățenilor vulnerabili”

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că Guvernul va putea folosi bani europeni din fondurile de coeziune pentru a veni în sprijinul cetățenilor și companiilor afectate de criza energetică. Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a explicat că România va dispune de 2,2 miliarde de euro, „fonduri care sunt cu risc de pierdere a banilor pentru o perioadă de programare 2014 - 2020”.

În cadrul ședinței de Guvern, Nicoale Cicuă a anunțat că s-a întâlnit cu furnizorii și distribuitorii de energie pentru a discuta „modul în care putem să adaptăm pachetul de măsuri astfel încât să fie sustenabil”

„E nevoie de aceste discuții astfel încât să putem să aliniem măsurile noastre la cele care au fost deja discutate și parte din ele aprobate la nivelul Comisiei Europene.

Avem o veste foarte bună prin decizia pe care a luat-o ieri Comisia Europeană, în sensul în care se vor disponibiliza 10% din fondurile de coeziune la nivelul întregii Uniuni. Discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani care vor fi alocați pentru sărăcia energetică, pentru asigurare capitalului de lucru pentru IMM-uri și pentru susținerea cetățenilor vulnerabili”, a explicat Nicolae Ciucă.

De asemenea, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a afirmat că România va putea folosi banii europeni din precedentul exercițiu financiar multianual în criza energetică.

„Comisia Europeană a luat această decizie de disponibilizare a 10% din fondurile politici de coeziune, respectiv pentru acele fonduri care sunt cu risc de pierdere a banilor pentru o perioadă de programare 2014 - 2020.

Pentru România înseamnă 2,2 miliarde de euro. Sunt trei tipuri de măsuri care pot fi acordate, respectiv pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile în criza energetică, inclusiv din câte se pare, pentru compensare prețului la energie.

A doua măsură posibilă va fi cea legată de granturile pentru capital de lucru ce urmează a fi acordate IMM-urilor după modelul granturilor pentru capital de lucru pe care le-am avut în criza pandemică, în criza COVID.

Al treilea tip de măsură este cel referitor la ocupare și creere de locuri de muncă, în continuare după modelul programului Inotech student (...), modalități prin care se creează locuri de muncă la nivelul economiei naționale. E posibil așa cum s-a comunicat de către Comisia Europeană să fie implementate aceste măsuri.

Acesta este cadrul prezentat ieri de către Comisia Europeană. La nivel național, în funcție de cum veți dispune, urmează să implementăm aceste măsuri și să fie operaționale pentru tot ce va stabili”, a explicat Boloș.

Premierul Nicolae Ciucă a menționat că „toate aceste măsuri vor fi transpuse într-o procedură tehnică” stabilită la nivel ministerial, iar în termen de două săptămâni urmează să implementeze și celelalte detalii stabilite la nivelul Comisiei Europene.

Totodată, șeful Executivului a dat asigurări că România are înmagazinată în depozite „o cantitate de gaze care depășește 90% din capacitate”.

„Ne dă siguranță că putem să asigurăm cantitatea de gaze naturale atât pentru consumul cetățenilor, cât și pentru susținerea economiei. În continuare vom lua măsuri pentru a ne asigura că facem tot ceea ce este posibil astfel încât să corelăm capacitatea noastră de extracție zilnică, ceea ce asigură 50% din consum cu capacitate de extracție din depozite și totodată avem proiecte noi în derulare”, a concluzionat Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE