Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat oficial câteva măsuri de urgență pentru depășirea crizei energetice, într-un discurs despre starea Uniunii Europene. Din plafonarea veniturilor companiilor care produc energie la un cost redus vor fi strânse 140 de miliarde de euro pentru a-i ajuta pe consumatori. Iar noua bancă europeană a hidrogenului va investi trei miliarde de euro pentru construirea unei piețe la nivelul statelor membre.
„Nu trebuie să uităm niciodată. Putin folosește gazul ca armă și prin urmare avem această criză energetică. Am făcut deja multe în calitate de Uniune Europeană, iar acest lucru a amortizat multe efecte. De exemplu, stocarea comună, suntem la 84% acum. Acest lucru este foarte bun și ne-am diversificat furnizorii, nu doar Rusia ci furnizori de încredere, precum Norvegia sau Statele Unite. Puteți vedea asta din două procentaje. La începutul războiului, 40% din gazul importat era rusesc. Astăzi e la 9%. Deci a existat o scădere drastică a gazului rusesc și am compensat asta cu alți furnizori. Acum, pasul pe care îl facem este să dăm statelor membre arma puterii financiare de a viza sprijinirea gospodăriilor vulnerabile și a afacerilor vulnerabile. Deci acesta este următorul pas, e pe masa Consiliului și a Parlamentului chiar acum. Discutăm despre cum plafonăm prețurile, adică ne uităm la ce putem face pentru a reduce prețul gazului. Cu Rusia, o aprovizionare complet nesigură, lucrurile sunt clare, dar cu prieteni ca norvegienii e bine, am început să negociem și să discutăm despre o abordare comună pentru stabilizarea unui preț mai mic al gazului, deoarece el definește piața energiei electrice. Și nu în ultimul rând, marea reformă a pieței de energie electrică, acesta este următorul pas.
Avem experiența unei solidarități europene enorme. Ceea ce se vede e că toate statele membre au convenit să existe un depozit comun. Am vrut să fie în octombrie la 80% plin. Dar e mult mai bine pentru că am lucrat împreună, asta e solidaritatea, și suntem la 84% deja. Deci asta ne va da siguranță peste iarnă. Vedem o enormă solidaritate în ceea ce privește gazul pe care îl primim acum de la furnizori de încredere, precum Statele Unite sau Norvegia, gaz care ajunge acolo unde e nevoie. Și am înțeles cu toții că am lucrat împreună în această criză energetică pentru că pe cât suntem mai solidari, cu atât situația e mai stabilă în Uniunea Europeană, iar fiecare stat membru beneficiază de asta”, a declarat Ursula Von Der Leyen în exclusivitate pentru Euronews.
Reporter: Și va fi la timp? Fără a repune aceeași întrebare, nu va întârzia?
„Așadar, acum pe masa Consiliului și a Parlamentului se află propunerea de a da arma puterii financiare statelor membre, guvernelor, astfel încât acestea să poată sprijini gospodăriile vulnerabile și afacerile vulnerabile. Sunt aproximativ 140 de miliarde de euro care vor fi investiți în asta”, a mai spus Ursula Von Der Leyen.
Ursula von der Leyen, discurs despre starea UE
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susţinut în faţa Parlamentului European reunit în plen la Strasbourg, discursul său privind starea Uniunii Europene, urmat de o dezbatere cu eurodeputaţii.
Ursula von der Leyen a prezentat impactul activităţii Comisiei din ultimul an şi planurile sale viitoare , în special în ceea ce priveşte solidaritatea UE cu Ucraina, sancţiunile împotriva Rusiei, măsurile de asigurare a aprovizionării cu energie a UE şi de reducere a dependenţei sale de combustibilii fosili ruşi, precum şi actualele creşteri ale preţurilor la energie, conform site-ului Parlamentului European.