Timp de decenii, marile puteri ale lumii au beneficiat economic de pe urma unei numeroase populații tinere. Dar demografia se schimbă rapid în unele părți ale globului. Prima schimbare majoră a avut loc în Japonia. Până în 2013, un sfert din populația Japoniei avea peste 65 de ani. În curând, Europa de Vest o va lua pe urmele Japoniei, pe măsură ce ponderea vârstnicilor începe să crească, iar cea a tinerilor începe să scadă. Acest trend riscă să afecteze și alte țări din Europa de Est, dar și Asia.
În același timp, observăm un trend opus în multe state sărace. Natalitatea este în creștere în multe părți ale Africii, în timp ce ponderea vârstnicilor scade. Între timp, populația Indiei o depășește pe cea a Chinei exact din aceleași motive.
În anii ’90 topul statelor cu cea mai numeroasă populație aptă de muncă, ca pondere din populația totală a statului respectiv, era compus din Japonia, Coreea de Sud, Germania, Italia și Rusia. În 2023, doar Coreea de Sud se mai află în acest top, alături de Brazilia, Columbia, China și Thailanda. Evoluția demografică arată că până în 2050 acest top va fi alcătuit exclusiv din state considerate „lumea a treia” în perioada Războiului Rece: Africa de Sud, Myanmar, Indonezia, Bangladesh și Filipine.
Ceea ce am văzut până acum este însă doar începutul. Până în 2050, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor reprezenta aproape 40% din populația statelor din Asia de Est și Europa, așa cum arată New York Times. Cu alte cuvinte, tot mai mulți pensionari vor depinde de un număr tot mai mic de persoane tinere, apte de muncă.
Provocările îmbătrânirii populației
În 2050, în Coreea de Sud vor exista trei adulți cu vârsta de peste 65 de ani pentru fiecare patru adulți apți de muncă. Transformarea țărilor bogate este abia la început. Dacă aceste țări nu reușesc să se pregătească pentru un număr tot mai mic de lucrători, se vor confrunta cu un declin treptat al bunăstării și al puterii economice.
Numărul persoanelor apte de muncă din Coreea de Sud și Italia, două țări care se vor număra printre cele mai bătrâne din lume, va scădea cu 13 milioane și 10 milioane până în 2050, potrivit proiecțiilor demografice ale ONU. Se estimează că China va avea cu 200 de milioane de locuitori mai puțini în viitorul apropiat, o scădere mai mare decât întreaga populație a majorității statelor lumii.
În consecință, experții prevăd că unele lucruri precum pensiile, vârsta de pensionare și politicile stricte în materie de imigrație, vor trebui regândite în numeroase state. Schimbarea nu va fi ușoară. În Franța, peste un milion de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva creșterii vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Temerile legate de imigrație au alimentat sprijinul pentru populiștii de dreapta în numeroase state.
Schimbările vor fi amplificate în țările asiatice, care îmbătrânesc mai repede decât alte regiuni ale lumii, potrivit Băncii Mondiale. Nu numai că țările asiatice îmbătrânesc mult mai repede, dar unele devin bătrâne înainte de a deveni bogate. În timp ce Japonia, Coreea de Sud și Singapore au niveluri de venit relativ ridicate, China a atins vârful populației apte de muncă la un nivel de venit de 20% din cel pe care îl aveau Statele Unite în același moment. Vietnamul a atins același vârf la 14% din același nivel.
În concluzie, o mulțime de state vor trebuie să depășească provocări serioase cu privire la fenomenul îmbătrânirii populației, iar acest lucru ar putea conduce la schimbări masive în politicile lor publice.