Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Momentul în care Republica Moldova „ar aluneca într-un scenariu Belarus". 2025 e anul decisiv

Republica Moldova își alege viitorul în această perioadă, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale și cu referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. Deși la ora 20, prezența la vot a depășit 50%, astfel că ambele scrutinuri sunt validate, moldovenii vor mai avea parte de un moment decisiv în 2025.

Momentul în care Republica Moldova „ar aluneca într-un scenariu Belarus"

În exclusivitate la Euronews România, importanța geostrategică a acestei decizii a fost explicată de către Ion Tăbârță, director executiv al Centrului de Informare și Documentare privind NATO în Republica Moldova.

Ion Tăbârță, director executiv al Centrului de Informare și Documentare privind NATO în Republica Moldova: „Republica Moldova, din păcate, în toată perioada de independență, a avutr o societate - și încă o are - divizată pe criterii geopolitice.

Și această divizare nu ne-a permis să ne mișcăm spre lumea normală, spre lumea democratică, când toată lumea s-a democratizat și s-a europenizat. Noi am rămas în această zonă gri a geopolitice, pe care încearcă să o influențeze în continuare Federația Rusă."

Anul 2025 este extrem de important pentru că, la jumătatea sa, au loc alegeri parlamentare. În alegerile precedente anticipate, din iulie 2021, în Parlamentul Republicii Moldova au intrat Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), din care face parte Maia Sandu, care a obținut 63 de mandate și a format singur majoritatea parlamentară, urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BECS/BCS), dar și de Partidul ȘOR, care au trecut în opoziție și care au, împreună, 27 de mandate în Parlament.

Ion Tăbârță, director executiv al Centrului de Informare și Documentare privind NATO în Republica Moldova: „Un astfel de scenariu ar fi posibil dacă, după 2025, după alegerile parlamentare, vor veni forțe politice oligarhice și pro-ruse. Atunci putem vorbi, într-adevăr, de alunecarea Republicii Moldova pe un fel de scenariu Belarus.

Dar cred că la noi este mai puțin posibil, pentru că acea parte pro-europeană a societății este majoritară și orice forță care va veni la cârma Republicii Moldova din 2025 va avea de-a face neapărat cu voința pro-europeană a societății moldovenești.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE