Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încă 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina, din activele rusești înghețate

Pas-cheie făcut de americani și de liderii G7 în restructurarea datoriei Ucrainei. După mai multe runde de negocieri care au avut loc în iunie și iulie, cu privire la cât și când să ramburseze datoria, s-a ajuns la un acord acum, potrivit Financial Times.

Așa cum au anunțat în vară, americanii au aprobat un nou împrumut pentru Ucraina, în cadrul G7, în valoare de 20 de miliarde de dolari.

Încă 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina, din activele rusești înghețate

Astfel, ucrainenii au primit voturile necesare de la creditorii privați pentru a-și restructura aceste obligațiuni internaționale de peste 20 de miliarde de dolari, ceea ce presupune că țara este și scutită de datorii, pentru a putea continua finanțarea războiului împotriva invaziei Rusiei.

Banii vor fi rambursați din veniturile activelor rusești înghețate, dar până atunci, americanii vor fi cei care vor da întreaga sumă. Recent, se vorbea că Washingtonul ar putea să aibă o contribuție mai mică decât se aștepta inițial, din cauza incapacității UE de a garanta că activele rusești vor rămâne înghețate timp de cel puțin trei ani.

„Finalizarea acordului de restructurare a datoriei cu euroobligațiuni este un pas crucial pentru a ne asigura că Ucraina menține stabilitatea bugetară necesară pentru a continua finanțarea apărării noastre, împreună cu alte elemente bugetare critice, cum ar fi sănătatea, educația și serviciile sociale”, a spus ministrul ucrainean de finanțe, Serhii Marchenko, citat de Kiivindependent.

În contextul în care este posibil ca Donald Trump să câștige alegerile în SUA, liderii occidentali își popun ca, până la finalul anului, să deblocheze finanțarea pe care o primește Ucraina din partea țărilor occidentale, conform publicației Pravda.

Acest lucru ar fi posibil chiar dacă premierul Ungariei, Viktor Orban, se opune. El nu vrea nici extinderea sancțiunilor asupra Rusiei. Pe 25 octombrie, miniștrii de Finanțe din G7 se vor întâlni la Washington, în cadrul reuniunilor FMI și Băncii Mondiale, când se va emite o declarație privbind structurarea acestor împrumuturi. Încă nu s-a ajuns la un acord, pentru că SUA discută în Congres și cu Ucraina chestiuni referitoare la rambursare.

În vară, liderii occidentali discutau despre o sumă totală pentru Ucraina de 50 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate. Însă există deja un acord în ceea ce privește contribuția Uniunii Europene asupra unei sume de cel mult 35 de miliarde de dolari, potrivit Financial Times.

La începutul invaziei ruse, Ucraina încheiase un acord cu creditorii săi, pentru a amâna plățile cauzate de presiunea războiului asupra economiei țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE