Odată cu începerea războiului din Ucraina, atenția întregii lumi s-a mutat în estul Europei. România a devenit un punct strategic important pentru securitatea euroatlantică. Reuniți la București, liderii NATO au reiterat rolul cheie pe care țara noastră îl joacă pe Flancul Estic.
Hari Bucur Marcu, expert în securitate și apărare a vorbit la Euronews România motivele pentru care ministeriala NATO are loc în România de data aceasta.
„În general, miniștri de externe se întâlnesc în formatul Consiliului Nord-Atlantic de două ori pe an – o dată la Bruxelles, o dată într-o capitală aliată. De data asta e rândul Bucureștiului. Eu nu cred că a fost întâmplător ales. România este un stat riveran la Marea Neagră, iar această mare este din ce în ce mai importantă și are problema aceasta că unul din riverani este un stat care nu mai recunoaște legislația internațională, lucru care generează mari probleme, iar România este parte a soluției. De aceeea această întâlnire are loc la București.
Marea contribuție a României la securitatea regională este că nu generăm probleme. Chiar la începutul războiului Rusia ne-a invitat să participăm și noi să luăm teritorii de acolo. Faptul că nu am răspuns unei asemenea invitații este o contribuție de securitate extraordinară”, a precizat Hari Bucur Marcu.
Un „plan Marshall” pentru Ucraina
Despre un „plan Marshall” pentru Ucraina, Hari Bucur Marcu a spus că reprezintă un răspuns dat Moscovei de către comunitatea internațională și, în final, reprezintă un gest de solidaritate umană.
„Rusia nu a declarat în cadrul celor trei motive pentru care a declanșat agresiunea împotriva Ucrainei, faptul că dorește anihilarea Ucrainei ca națiune și ca civilizație. Ei nu au capacitatea de a cuceri militar ceva. Altfel, ce fac ei, e o operație de anihilare, care este crimă de război fără îndoială. Rușii pierd foarte mult, dar vor neapărat să vadă succesul acestei operațiuni, iar planul acesta, așa zis Marshall despre care deja se discută, chiar dacă nu se poate aplica acum, în momentul acesta, este exact răspunsul dat de comunitatea internațională occidentală, Moscovei. E vorba de solidaritate umană aici”, a spus analistul.
În final, Hari Bucur Marcu a vorbit și despre posibila primire a României în spațiul Schengen.
„În ceea ce privește spațiul Schengen, noi îndeplinim condițiile tehnice. Dar când ajungem la evidența populației avem probleme. Din experiența mea cu NATO, cred că e mai bine să fim primiți în Schengen și pe urmă să le rezolvăm, decât să aștepte Schengen-ul să le rezolvăm și pe urmă să intrăm, pentru că nu o să intrăm niciodată așa”, mai spus Hari Bucur Marcu.