Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mircea Lucescu, noul selecționer al României. Obiectivul și durata contractului. "Să fiu sincer, am făcut tot posibilul ca să nu vin"

Mircea Lucescu (79 de ani) a acceptat propunerea FRF de a deveni selecționer al Naționalei României.

Mircea Lucescu, noul selecționer al României

UPDATE: Mircea Lucescu: "Multe sentimente m-au încercat. În primul rând, nostalgia perioadei trecute, în care, și ca jucător și ca antrenor al echipei naționale, am avut parte de momente extraordinare. Cât a durat negocierea? Ieri am stat vreo trei ore de vorbă, dar am discutat în general despre fotbal, pentru că eu plec totuși cu un handicap, în ultimii ani am lipsit din fotbalul românesc. De când m-am întors, am încercat să văd cam la ce nivel suntem și ce se poate face. Am urmărit și Echipa Națională, nu m-am gândit niciun moment să devin antrenorul Naționalei sau că o să mi se propună acest lucru.

Să fiu sincer, am făcut tot posibilul ca să nu vin. Adică era normal să dau posibilitatea antrenorilor tineri să meargă mai departe. Am vorbit cu Edi Iordănescu, apreciez foarte mult ceea ce a făcut la nivelul Echipei Naționale, am încercat să-l conving să facă un ciclu de 4-5 ani și să rămână alături de băieții ăștia, pentru că, până la urmă, grupul acesta era un grup compact, omogen, care a reușit să aducă și bucurie suporterilor.

Am spus și Federației că cel mai important este să dea continuitate, pentru că eu știu cel mai bine ce înseamnă să dai continuitate unui antrenor care are rezultate pozitive. Din câte am înțeles, ei au făcut tot posibilul, dar nu au reușit. Atunci le-am spus să vorbească cu Gică Hagi, pentru că el își dorește atât de mult să fie antrenorul Naționalei. A făcut atât de mult pentru Națională și pentru prestigiul ei în lume încât e normal să i se dea și lui o altă posibilitate, după acel meci cu Slovenia.

Până la urmă, nu s-a ajuns la niciun fel de înțelegere. Și eu le-am spus: din momentul în care nu veți mai avea niciun fel de soluție, eu am obligația față de fotbalul românesc și suporteri să mă întorc și să încerc să pun în joc toată experiența pe care am acumulat-o, mai ales că eu sunt un produs sută la sută al fotbalului românesc.

Știu că m-am angajat la un lucru extrem de dificil, dar am mare încredere în această generație de jucători, care au reușit să se adune și să formeze un grup învingător, într-un fel. Ceea ce s-a întâmplat ultimele minute ale meciurilor cu Belgia și Olanda a fost mai mult datorită dorinței lor de a marca și datorită susținerii care i-a împins la joc foarte tare. Lipsa de experiență i-a făcut să facă niște greșeli și s-a ajuns la rezultate care nu ne-au convenit. Performanța pe care au făcut-o, prezența la Euro, le dă dreptul să creadă în continuare în potențialul lor și să ajungă și la Mondial. Ar fi o performanță cu totul deosebită. Și acesta este un motiv de ogoliu.

Eu risc foarte tare, dar fotbalul românesc merită acest risc. Nu am nevoie de bani, m-au împins spre Națională acele momente senzaționale petrecute la Națională ca jucător și selecționer. Soția mi-a spus să stau acasă. Răzvan mi-a spus să fac ce simt, mi-a spus că nu este ușor, mi-a spus că, dacă asta mă ajută să îmi petrec ultimii ani ai vieții, să o fac".

UPDATE: Răzvan Burleanu, președinte FRF: "E un moment deosebit pentru tot sportul românesc, pentru fotbalul românesc. Mircea Lucescu e o persoană marcantă în fotbalul mondial și, fără îndoială, unul dintre cei mai mari antrenori din sportul nostru. Mircea Lucescu se întoarce la Echipa Națională după 38 de ani.

Ne bucurăm că a acceptat să revină la cârma Naționalei într-un moment atât de important pentru fotbalul românesc fiindcă, la ceea ce trebuie să ne raportăm este că, până acum, ne-am aflat într-o etapă de reconstrucție, începută de la nivel de bază, cu competițiile de la nivel de juniori, loturile naționale de juniori și de tineret, continuată, la nivel de seniori, de Christoph Daum, dusă mai departe de Cosmin Contra și Mirel Rădoi și edificată de Edi Iordănescu, prin cea mai mare performanță obținuă în ultimii 24 de ani.

A venit astăzi momentul să trecem într-o nouă etapă, în care ne dorim să revenim în elita fotbalului mondial, ne dorim să revenim la un Campionat Mondial. FRF consideră că este necesar să avem un antrenor cu o vastă experiență, capabil să ducă 'Generația de suflet' la un nivel superior. Mircea Lucescu este persoana potrivită pentru a realiza acest obiectiv. Cu el pe banca tehnică, suntem foarte încrezători că echipa noastră va putea să-și atingă potențialul maxim în următorii ani și să putem să scriem împreună o pagină de istorie. Domnia sa este un simbol al performanței și al profesionalismului. Având în vedere toate performanțele pe care le cunoașteți, care îl și plasează în top 3 la nivel mondial, după Alex Ferguson și Pep Guardiola.

Durata acestui contract este de doi ani, cu obiectiv principal de calificare la Campionatul Mondial 2026"


Pe 5 august, experimentatul antrenor, care a împlinit 79 de ani în iulie, a negociat aproape patru ore la sediul Federației și le-a transmis jurnaliștilor că anunțul oficial va fi făcut de FRF.

De altfel, luni după-amiază, Federația a trimis și detaliile: la evenimentul ce va avea loc de la ora 11:30, în sala „Nicolae Dobrin”, vor participa președintele FRF, Răzvan Burleanu, directorul tehnic al FRF, Mihai Stoichiță, și Mircea Lucescu.

Mircea Lucescu a acceptat să fie selecționerul României

După plecarea lui Edward Iordănescu, la finalul EURO 2024, FRF s-a orientat către Gheorghe Hagi. Numai că "Regele" a refuzat, așa că numele lui Mircea Lucescu a devenit al doilea pe o listă care i-ar mai fi cuprins pe Marius Șumudică, Adrian Mutu, Laurențiu Reghecampf sau Daniel Isăilă.

Zilele trecute, Lucescu ar discutat cu fostul selecționer, Edward Iordănescu, pentru a fi sigur că ia decizia potrivită.

Mircea Lucescu debutează pe banca naționalei României pe 6 septembrie, în primul meci din Liga Națiunilor, cel cu Kosovo. El va avea contract pe doi ani cu FRF, iar obiectivul este calificarea României la Cupa Mondială 2026. Ultimul Mondial la care au jucat Tricolorii a fost cel din 1998.

Mircea Lucescu, unul dintre cei mai titrați antrenori din lume, la nivel de club, a mai fost selecționer al României chiar la începutul carierei sale pe bancă. Se întâmpla în urmă cu 38 de ani, în perioada noiembrie 1981 - octombrie 1986. În acel mandat, a adunat 58 de meciuri: 24 de victorii, 19 remize și 15 înfrângeri.

Lucescu a reușit să califice naționala României la Euro 1984, dintr-o grupă extrem de grea, cu Italia, Suedia, Cehoslovacia și Cipru.

"Il Luce" a fost selecționer și la naționala Turciei, în perioada august 2017 - februarie 2019 (4 victorii, 6 remize și 7 înfrângeri).

Mircea Lucescu este unul dintre ei mai titrați antrenori din lume. El are nu mai puțin de 35 de trofee în palmares. Doar Guardiola și Sir Alex Ferguson îl depășesc. Catalanul are 39 de trofee și Ferguson are 49.

Ultima oară, Mircea Lucescu a antrenat Dinamo Kiev, între iulie și noiembrie 2023.

Ca antrenor principal, Mircea Lucescu a pregătit 13 echipe în carieră. Cea mai lungă perioadă petrecută pe banca vreunei echipe a fost de 12 ani - cu Șahtior Donețk, "Il Luce" a câștigat 8 titluri de campioană a Ucrainei, 6 Cupe ale Ucrainei, 7 Supercupe ale Ucrainei și Cupa UEFA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE