Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce urmează pentru Naționala României, după eliminarea de la EURO 2024

România s-a oprit în optimi la EURO 2024, după 0-3 cu mult mai valoroasa Olanda, dar a încheiat competiția cu fruntea sus. Tricolorii lui Edward Iordănescu au încântat de multe ori prin jocul prestat în cele patru meciuri și au primit multe laude.

După o scurtă vacanță de câteva zile, jucătorii se întorc la echipele lor de club, pentru că Naționala României va mai avea meciuri abia în septembrie, în Liga Națiunilor, competiție bienală, înființată de UEFA în 2018.

După EURO 2024, Naționala României va juca în Liga Națiunilor

  • În Liga Națiunilor, România face parte din grupa 2 a Ligii C, alături de Kosovo, Cipru și Lituania.

Naționala României debutează în Liga Națiunilor pe 6 septembrie, când va întâlni Kosovo, iar peste trei zile, Cipru. Aceasta este prima acțiune a Naționalei în noul sezon, însă rămâne de văzut dacă va fi tot Edward Iordănescu selecționer. După meciul cu Olanda el a dat de înțeles că ar putea să părăsească banca Primei Reprezentative, pentru că "familia are nevoie de mine mai mult decât are Naționala".

Partidele din grupele Ligii Națiunilor se dispută în perioada septembrie - decembrie 2024. Astfel, după acțiunea din septembrie, Tricolorii vor mai avea două, una în octombrie și alta în noiembrie.

După finalul Ligii Națiunilor, în decembrie va fi tragerea la sorți a grupelor din preliminariile pentru Cupa Mondială 2026, competiție care se va desfășura în Canada, SUA și Mexic.

Acesta ar fi un alt obiectiv al României, după ce Tricolorii lui Iordănescu au bifat prezența la EURO 2024, după o pauză de 8 ani. România nu a mai ajuns la un Mondial din 1998.

Cupa Mondială 2026, obiectivul României

Calificările pentru Cupa Mondială 2026 încep în martie 2025 și se încheie în noiembrie 2025. Doar 16 echipe din Europa merg la Cupa Mondială.

Se califică la Mondial câștigătoarele grupelor din preliminariile Cupei Mondiale, plus câștigătoarele barajelor. În aceste baraje (play-off-uri) intră echipele de pe locurile secunde în grupele preliminare și alte patru țări care vin din Liga Națiunilor. Cele mai bune patru câștigătoare de grupe din Liga Națiunilor (cu excepția celor care își asigură calificarea prin preliminariile Cupei Mondiale) vor juca aceste meciuri de baraj pentru calificarea la Mondial.

Astfel, și Liga Națiunilor a devenit o competiție importantă, din moment ce te poți califica la Mondial și pe această cale.

În funcție de locul pe care terminăm Liga Națiunilor, ne putem păstra locul în urna a doua valorică. În plus, dacă România nu se califică la Mondial prin intermediul preliminariilor Cupei Mondiale, o poate face prin intermediul Ligii Națiunilor, dacă va câștiga grupa din acestă competiție și apoi să prindă play-off-ul.

La Euro 2024, România a jucat, pentru a doua oară în istorie în fazele eliminatorii ale unui Campionat European. A fost o premieră faptul că Tricolorii au câștigat grupa de la EURO, cu toate că au făcut-o la egalitate cu celelalte trei echipe din grupă.

Programul României în Liga Națiunilor:

  • Kosovo – România (6 septembrie 2024, ora 21:45)
  • România – Lituania (9 septembrie 2024, ora 21:45)
  • Cipru – România (12 octombrie 2024, ora 21:45)
  • Lituania – România (15 octombrie 2024, ora 21:45)
  • România – Kosovo (15 noiembrie 2024, ora 21:45)
  • România – Cipru (18 noiembrie 2024, ora 21:45)

În Liga Națiunilor participă cele 55 de naționale europene. Ele sunt împărțite în patru ligi, în funcție de locul din clasamentul coeficienților UEFA.

Echipele naționale din fiecare grupă joacă între ele, în sistem tur-retur. Cele care termină pe primul loc în fiecare grupă vor promova în liga superioară, iar ultimele clasate vor retrograda în liga inferioară.

O schimbare la această ediție este că nu vor promova în Liga B doar câștigătoarele din grupele ligii C, ci și echipele care vor termina pe locul 2. Ele vor juca împotriva formațiilor de pe locul 3 în grupele din liga B.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE