Pentru un francez, e aproape imposibil să nu știe ce este Moulin Rouge, cabaret sau dansul can-can. În curând aceste forme de divertisment vor fi introduse în „patrimoniul cultural al Franței”, sau cel puțin așa își dorește chiar ministrul Culturii, Rachida Dati, prin noi măsuri care vor include și o sumă alocată pentru a promova aceste forme de divertisment.
Pentru că Moulin Rouge este, practic, unul dintre brandurile Parisului, ministrul a dezvăluit planurile sale pentru ca Franța să recunoască și să protejeze, practic, cabaretul drept formă importantă de divertisment și de artă care întruchipează „cultura și libertatea franceză”.
Cabaretul, introdus în „patrimoniul cultural al țării”
Rachida Dati a oferit detalii despre ideile ei, de la faimosul cabaret Moulin Rouge, celebrul loc de cabaret din Paris, cunoscut drept locul de naștere a dansului can-can.
Propunerile sunt în valoare de 475.000 de euro, ceea ce va „arăta sprijinul pentru creație, va consolida vizibilitatea cabaretului și îi vor oferi recunoașterea cu adevărat meritată”, după cum a spus Dati, citată de Euronews.com.
- Potrivit Ministerului Culturii, în Franța există 200 de cabarete, în care lucrează 5.000 de oameni, dintre care 1.600 sunt artiști.
- În fiecare an, există aproximativ 2,7 milioane de spectatori care generează 225 de milioane de euro în cifră de afaceri anuală.
Întrucât cabaretul este un sector privat, acesta este scutit de ceea ce înseamnă credit fiscal pentru „performanța live”. Rachida Dati a spus că susține campania ca această industrie să fie inclusă în beneficiile fiscale.
Din cei aproape jumătate de milion de euro care s-ar adăuga la finanțarea cabaretului din Franța, planul este ca 150.000 de euro să fie folosiți ca „fond de sprijin pentru dezvoltarea 'personajelor' sau a pieselor” și 75.000 de euro sunt alocați pentru „reședințe ale cabaretului”.
200.000 de euro au fost alocați pentru finanțarea unor evenimente, spectacole și un podcast pentru următorul sezon de cabaret, iar cu 50.000 de euro sunt destinate cercetării și publicațiilor aferente.
În plus, Dati susține și o dezbatere pentru ca dansul can-can să fie înregistrat în nomenclatorul național al „patrimoniului cultural imaterial al Franței”.
Anul trecut, Moulin Rouge a sărbătorit cea de-a 135-a aniversare de la înființare, care a avut loc în 1889. Acum este un loc turistic, dar locația din Paris a găzduit câțiva dintre cei mai talentați dansatori din lume de-a lungul secolului al XX-lea.
Proprietarul Moulin Rouge, Jean-Victor Clérico, a spus că planul este „în primul rând o recunoaștere”. El a precizat că „va contribui la întărirea locului cabaretului în peisajul cultural francez”.
Deși Moulin Rouge este cel mai faimos cabaret, Ministerul a menționat că majoritatea cabareturilor din Franța sunt răspândite în comunitățile rurale ale țării, acolo uinde oferă materiale artistice localnicilor și reprezintă puncte de comerț importante pentru artiști „deschiși cauzei LGBT+”.