Ligia Deca a transmis un mesaj pentru cadrele didactice, la întâlnire prezentării Raportul cu privire Implementarea Statutul Elevilor 2021-2022.
Ministrul Educației spune că absența nu ar trebui folosită de profesori ca intrument de pedeapsă. Declarația survine ca urmare a rezultatului unui chestionar realizat de Consiliul Național al Elevilor.
Această arată că 41,7% dintre elevi au declarat că li s-a trecut absență în catalog, deși erau în clasă.
“Jumătate dintre elevii care au luat parte la consultare și nu am fost puțini, spun că deși au fost prezenți la orele de curs, cel puțin odată au fost sancționați cu absență de către profesor, aceasta din urmă fiind folosită ca mijloc de coerciție în sala de curs.
Aș dori să subliniez că absența la oră nu este și nu ar trebui să fie mijloc de coerciție sau de pedeapsă.
Ea constată existența elevului în sală, nu ar trebui să constituie un instrument punitiv al profesorului și aici cred că avem de lucrat cu anumite mentalități, dar probabil avem să-i ascultăm și pe profesori în a-i înțelege de ce se simt forțați să recurgă la astfel de metode”, a declarat Ligia Deca, potrivit Edupedu.
Cum se vor încheia mediile la finalul anului școlar 2022-2023
La fiecare disciplină de studiu/modul, se încheie o singură medie, calculată din numărul de note prevăzut de prezentul regulament, prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferenţă de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului.”, se arată în noul regulament.
Pe de altă parte, elevii din clasele I-IV în cel secundar şi în cel postliceal vor avea la fiecare disciplină/modul, cu excepţia celor preponderent practice, cel puţin două evaluări prin lucrare scrisă/test pe an școlar.