Ministerul Apărării a cerut aprobarea Parlamentului pentru a demara procedura de atribuire a contractelor în vederea cumpărării a 150 de transportoare blindate pentru trupe Piranha 5.
Solicitarea MApN a fost trimisă Comisiilor de Apărare pentru întocmirea documentației necesare, au decis Birourile Permanente, relatează Agerpres.
„Programul de înzestrare are în vedere suplimentarea numărului existent de transportoare pentru trupe, ca urmare a modificării cerinţelor operaţionale ale beneficiarului generate de apariţia începând cu anul 2020 a noului cod NATO de capabilităţi şi a noilor cerinţe minime de capabilităţi ale NATO, care stau la baza operaţionalizării ţintelor de capabilităţi asumate de România în cadrul procesului NATO de planificare a apărării, respectiv realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei Române până în anul 2040.
Etapa a II a a programului de înzestrare transportor blindat pentru trupe presupune achiziţia a 150 de transportoare blindate pentru trupe Piranha 5 şi derivate pe şasiu de transportor blindat pentru trupe Piranha 5 şi achiziţia suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament aferente, pentru completarea dotării structurilor din MApN”, se arată în scrisoarea transmisă de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, preşedinţilor celor două Camere al Parlamentului.
Transportoarele Piranha 5 vor fi produse în România
Costurile sunt estimate la 674 de milioane de dolari, însă prețurile pot varia în funcție de costurile economice existente în momentul semnării contractului de achiziție, arată MApN.
În documentul Ministerului Apărării se mai precizează că producţia transportoarelor blindate pentru trupe Piranha 5 va fi realizată în România în condiţii similare cu cele specificate în Memorandumul semnat la nivelul Guvernului, înregistrat cu numărul 20/25897 din 17.12.2021 la Ministerul Economiei, respectiv a Memorandumului de înţelegere între CN ROMARM SA - filiala Societatea Uzina Mecanică Bucureşti SA şi General Dynamics European Land System-Mowag GmbH. În baza asocierii, producerea și mentenanța transportoarelor va fi realizată pe teritoriul României.