Comunitatea internațională așteaptă cu sufletul la gură, în săptămânile care urmează, un asalt masiv al Rusiei în Donbas. Putin speră să rupă frontul și să preia din nou inițiativa în acest conflict, însă totul depinde de capacitatea Rusiei de a remedia problemele majore legate de coordonare și logistică, așa cum se notează într-o analiză realizată de Politico. Întrebare care se pune așadar este: mai poate Vladimir Putin să câștige războiul, în contextul rezistenței acerbe a ucrainenilor și a unității Occidentului în fața agresiunii rusești?
Catalogul erorilor
Încă de la început, războiul a fost marcat de prejudecăți și calcule eronate. Putin și generalii săi au subestimat capacitatea Ucrainei de a rezista în fața asaltului și au supraestimat capacitățile propriilor forțe. De asemenea, decidenții de la Kremlin nu au reușită să prevadă amploarea sprijinului militar și economic pe care Ucraina îl va primi din partea Statelor Unite și al națiunilor europene.
Kievul nu a căzut în câteva zile, așa cum plănuia Kremlinul, iar forțele militare rusești au fost împinse spre sudul și estul țării, Ucraina recuperând până în luna noiembrie mai mult de jumătate din teritoriul pe care rușii l-au capturat în primele săptămâni ale invaziei. Rusia a fost nevoită să treacă de la un război de tip fulger la un război de uzură. Această prelungire a conflictului a dus la fisuri în cadrul establishmentului politico-militar de la Moscova.
Singura victorie pe care forțele rusești au înregistrat-o în ultimele luni a avut loc în ianuarie, când ucrainenii s-au retras din orașul Soledar din regiunea Donețk, în estul Ucrainei. Acum se pare că rușii sunt pe punctul de a obține o nouă victorie cu Bahmut, la doar șase mile sud-vest de Soledar.
Dar niciuna dintre aceste victorii nu reprezintă mai mult decât un succes simbolic. Din punct de vedere tactic, cucerirea acestor localități nu le oferă rușilor un avantaj semnificativ. Dimpotrivă, o retragere a ucrainenilor din aceste zone le-ar oferi timp să se regrupeze, la fel cum rușii s-ar retras în noiembrie din zona orașului Herson.
Pentru a înclina balanța în favoarea Rusiei, Putin mizează pe o ofensivă majoră cu ajutorul rezerviștilor mobilizați anul trecut. Oficialii ucraineni se așteaptă ca această ofensivă să înceapă în primăvară sau în jurul datei de 24 februarie care marchează un an de la declanșarea invaziei.
Toate privirile pe Donbas
Pentru această nouă ofensivă, probabil că rușii se vor concentra pe regiunea Donbas din est. Andrei Cerniak, un oficial din cadrul serviciilor secrete militare ucrainene, a declarat pentru Kyiv Post că Putin a ordonat forțelor sale armate să captureze toate regiunile Donețk și Lugansk până la sfârșitul lunii martie.
Alți oficiali ucraineni și analiști militari occidentali suspectează că Rusia ar putea încerca să le distragă atenția ucrainenilor, lansând un atac din Belarus pentru a atrage forțele ucrainene în nord. Oficialii ucraineni din domeniul apărării estimează că în prezent în Belarus se află doar 12.000 de soldați ruși, care aparent desfășoară exerciții de antrenament comune cu armata belarusă. Această forță este insuficientă pentru a organiza o diversiune.
Războiul cu arme combinate
Succesul rușilor va depinde însă de remedierea a două deficiențe majore care au afectat operațiunile lor militare de până acum - logistica slabă și eșecul unui atac cu arme combinate: infanterie, blindatele, artilerie și sprijinul aerian.
Analiștii militari occidentali cred că ambele state combatante vor folosi un număr aproape egal de militari în această nouă etapă a conflictului. Doctrina militară convențională cere însă un raport de 3 la 1 pentru un succes militar. O eventuală reușită a rușilor în această etapă va depinde de capacitatea Moscovei de a obține acest raport. Dincolo însă de număr, mai există și elemente intangibile, cum ar fi moralul forțelor. Din acest punct de vedere se pare că Ucraina deține în continuare un avantaj important.