Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Militarii români detașați în Lituania s-au întors acasă. Piloții au interceptat aeronave ale Federației Ruse

Militarii români, care au făcut Poliție Aeriană în Lituania, în ultimele 4 luni, s-au întors acasă. A fost prima misiune în afara țării pentru avioanele F-16. Cele 4 aeronave au avut cele mai multe misiuni reale de interceptare dintre toate detașamentele aliaților, în zona țărilor baltice. Prezent la baza Borcea, ministrul Apărării a anunțat și unul din principalele sale obiective: vrea ca până la finalul anului să fie puse la punct toate detaliile pentru înființarea hub-ului în care vor fi antrenați piloții de avioane F-16, inclusiv cei ucraineni.

Cei 100 de militari care au fost detașați în Lituania, în ultimele 4 luni, au raportat "Misiune îndeplinită!". 

Cele 4 avioane F-16 românești, care au fost pentru prima data într-o misiune internațională de poliție aeriană întărită, nu au stat locului nicio secundă. Au avut peste 25 de alerte și au executat misiuni reale de interceptare, dar și sute de zboruri de antrenament.

Gheorghiță Vlad - locțiitorul șefului Statului Major al Apărării: În cele 122 de zile de misiune, aeronavele românești ale Carpathian Vipers au contabilizat un număr de 344 de ieșiri, totalizând aproape 600 de ore de zbor.

Cosmin Vlad - comandant, Detașamentul F-16 în Lituania: Cele mai multe dintre aceste alerte au vizat aeronave ale Federației Ruse. Cu siguranță, ceea ce fac este sa testeze vigilența aliaților, să testeze sistemul de apărare integrat al NATO.

Una din cele mai mari provocări a fost summitul de la Vilnius

Reuniunea care a adus în capitala Lituaniei, la numai 150 de kilometri de Rusia, cei mai puternici lideri ai lumii. 16 aliaţi NATO au trimis acolo 1.000 de militari care să asigure protecția șefilor de stat, iar detașamentul român a supravegheat spațiul aerian.

Mihăiță Marin - locțiitorul comandantului, Detașamentul F16 în Lituania: Pe timpul summitului de la Vilnius, în zonă a avut loc o operație de apărare aeriană mai complexă, au fost trimise forțe aeriene din mai multe zone. Spre deosebire de celelalte misiuni, în mod normal executăm serviciul de luptă la sol, așteptând să fim alertați. Pe perioada summitului a trebuit să executăm serviciul de luptă în aer, pe timpul celor 3 zile în care s-a asigurat misiunea.

Alături de militarii români, în baza aeriană din Siauliai au fost detașați, timp de 4 luni, și 80 de militari portughezi, tot cu 4 aeronave F-16. Țările baltice nu au avioane de luptă, astfel că serviciul de Poliție Aeriană este asigurat de statele membre care au astfel de aeronave în dotare.

Alexandru Năsturel - Șef formațiune mentenanță, Detașamentul F16 în Lituania: A fost o oportunitate interesantă să ne punem în lucru tot ce am învățat și toate antrenamentele pe care le-am avut până în momentul ăsta. Am avut și volatilități, dar aș zice că am reacționat foarte bine la ele.

După ce se odihnesc, militarii vor avea alte provocări la Baza Aeriană Borcea

Ministrul Apărării, prezent la ceremonia de repatriere, a spus că la finalul anului ajung în România primele avioane F-16 din cele 32 second-hand cumpărate din Norvegia. Adică încă două escadrile, pe lângă cea pe care Forțele Aeriene o au acum în dotare.

Angel Tîlvăr – ministrul Apărării: Tot spre finalul anului vreau să avem clarificate și aspectele referitoare la înființarea hub-ului de pregătire pentru piloții de F-16, hub care va furniza soluții importante pentru asigurarea necesarului de piloți ai acestor escadrile și avem de parcurs pași importanți pentru pregătirea achiziției aeronavei de generația a 5-a, F-35.

Misiunea din acest an a fost a doua detașare a unui contingent românesc în Lituania, după misiunea din 2007, când militarii au făcut Poliție Aeriană cu aeronave MiG-21 LanceR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE