Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Migrația ilegală, folosită ca armă. Polonia acuză Rusia și Belarus că folosesc migrația pentru a destabiliza Europa

Rusia și Belarus transformă migrația într-o armă în folosul extremei dreapta din Uniunea Europeană, acuză autoritățile de la Varșovia. Numărul tentativelor de trecere ilegală a frontierei din Belarus în Polonia a ajuns anul acesta la 13 mii, o cifră semnificativ mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, spun oficialii polonezi.

Valerie Gauriat, corespondent internațional Euronews: „Acest gard construit în inima pădurii poloneze Bialowieza separă Belarusul, în stânga mea, de Polonia de mai bine de doi ani. Gardul acționează ca un paravan împotriva afluxului ilegal de migranți în Uniunea Europeană, în număr de mii, pe care Minskul este acuzat că îl orchestrează. Vorbim de o problemă care polarizează opinia publică poloneză mai mult ca niciodată.”

În regiunea Podlasia, din estul Poloniei, s-au înregistrat mai multe incidente grave între migranți și forțele de ordine. Este locul unde anul trecut un soldat a fost omorât prin înjunghiere. Știrea a provocat indignare națională. La scurt timp după incident, mai multe grupuri de oameni au venit la graniță pentru a apăra frontiera.

Dariusz Sierhej, patriot: „Noi apărăm frontiera polonă. Suntem preocupați de securitatea țării noastre. Ne dorim să ne protejăm familiile și să avem grijă de valorile Poloniei. Noi patrulăm frontiera pe întreaga lungime și dorim să punem capăt fluxului de migrație ilegală.” 

Pentru migranții care au trecut deja granița singura speranță rămâne acceptarea cererii de azil. 

Activiștii umanitari critică însă autoritățile de la Varșovia pentru politicile dure de la frontieră.

Ula Wolfram, președinte, Serviciul voluntar de salvare umanitară Podlaskie: „Dacă nu există voința de a accepta aceste cereri de protecție internațională, atunci, din păcate, ei vor fi întorși la frontiera și trimiși spre Belarus. Sper că un astfel de scenariu nu se va întâmpla.”

Polonia și Uniunea Europeană susțin că migranții au devenit pioni într-un efort al Rusiei și Belarusului de a destabiliza Europa. Doar anul acesta, autoritățile au înregistrat 13 mii de tentative de treceri ilegale, un număr mult mai mare față de anul precedent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE