Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia a prezentat drona revoluționară Warmate 50, cu autonomie de 1.000 de km: "Ceva care nu are echivalent"

Pe lângă ucraineni, care dezvoltă drone de luptă din ce în ce mai performante, în regim propriu, Polonia a prezentat un prototip care se remarcă prin câteva caracteristici-cheie. La expoziția internaională a industriei de apărare (MSPO), care are loc la Kielce, polonezii au dezvăluit drona de atac Warmate 50, creată de compania poloneză de apărare WB Group.

Polonezii spun că „nu există nimic echivalent" pentru acestă dronă.

Polonia a prezentat drona revoluționară Warmate 50

Ea este un rival al cunoscutelor drone iraniene Shahed și se remarcă prin raza de acțiune foarte mare, de aproximativ 1.000 de kilometri. Cifra din numele dronei, 50, sugerează că ea este echipată cu un focos de 50 de kilograme, ceea ce înseamnă că are o putere explozivă foarte mare. Focosul este mai mare decât cel al renumitelor Lancet, dar mai mic decât al celor Shahed.

Drona Warmate 50 este fără pilot și e propulsată de un motor cu combustie, conform publicației poloneze Defence24.

„Cu un focos puternic și cu o rază lungă de acțiune, aeronava fără pilot poate crește semnificativ capacitățile operaționale ale forțelor armate poloneze, în special în contextul efectuării unor atacuri de precizie împotriva unor ținte strategice”, precizează publicaţia citată.

Această dronă este o îmbunătățire a versiunii anterioare, numite Warmate 20, care se află și în dotarea armatei ucrainene. Există și versiunea Warmate 3, lansate și ele recent, care pot funcționa și fără semnal GPS și pot localiza mod autonom o țintă, folosind un sistem computerizat de urmările.

Dezvoltarea de drone este cea mai nouă iterație a războiului modern, pentru că ele nu necesită pilot și sunt foarte eficiente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE