Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mesajele Ro-Alert nu pot fi date înaintea unui cutremur. Anunțul făcut de Raed Arafat

Raed Arafat a declarat luni că alertele Ro-Alert nu vor fi utilizate pentru avertizarea populației înainte de cutremure, întrucât în prezent nu există un sistem care să ofere suficient timp pentru a lua măsuri de protecție.

"Nu o să dăm mesaj Ro-Alert înaintea unui cutremur până nu o să avem un interval de timp adecvat în care oamenii într-adevăr să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur. Dar la acest moment nu este posibil. Ai cu câteva secunde înainte, dai mesajul şi mai degrabă inducem panică", a spus Arafat, la postul Digi 24.

El a subliniat că astfel de avertismente ar fi utile mai ales pentru acțiuni tehnice, cum ar fi oprirea gazelor sau a curentului electric, dar este necesar ca populația să fie pregătită să reacționeze corect.

"Plus că există riscul să primeşti mesajul că vine cutremur după ce cutremurul a început, este riscul să primeşti mesajul cu una-două secunde înainte - toate astea trebuie analizate, nu prea ştiu ţări care dau asemenea mesaje, decât dacă intervalul între senzor şi locul unde apare efectul este lung, cum se întâmplă în Mexic", a mai spus Arafat.

Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs luni, la ora 17,40, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE