Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Cutremur puternic resimțit și în București. Magnitudinea seismului din Buzău revizuită la 5,4

UPDATE. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a actualizat din nou informațiile privind cutremurul produs luni în județul Buzău, zona seismică Vrancea. Magnitudinea finală a seismului a fost revizuită la 5.4, iar adâncimea la 126.8 kilometri.

Inițial, INCDFP raportase o magnitudine de 5.5 și o adâncime de 152.53 km, însă noile date oferă o imagine mai precisă asupra seismului. Cutremurul a fost resimțit în mai multe orașe din apropierea epicentrului, dar nu au fost raportate daune majore sau victime.

Din primele date, cutremurul a avut magnitudinea 5,2 pe scara Richter, și s-a produs în zona seismică Vrancea, resimțit puternic și în București.

Cutremurul s-a produs în jurul orei 17:40, la o adâncime de 140 de kilometri, la 52.0km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 54.9km est de Brașov, 62.7km nord-vest de Buzău, 70.3km vest de Focșani, 72.5km nord de Ploiești, 97.7km nord-est de Târgoviște.

Seismul s-a resimțit și în Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.

ISU București-Ilfov: Fără apeluri la 112 în urma cutremurului

Deși seismul a fost resimțit în mai multe localități, magnitudinea și adâncimea acestuia nu au provocat daune semnificative, iar autoritățile nu au raportat victime sau incidente majore.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISUBIF) a anunțat că nu au fost înregistrate apeluri la numărul de urgență 112 după producerea cutremurului. De asemenea, până în acest moment, nu există rapoarte despre pagube materiale sau persoane rănite în urma seismului.

Zona Vrancea, cea mai fierbinte parte a țării

Cea mai fierbinte parte a țării, când vine vorba de cutremure, este zona Vrancea. Aici se produc frecvent cutremure de intensitate mai mică, de ordinul sutelor pe an, și, uneori, unele semnificative, pentru că zona este la întâlnirea dintre trei plăci tectonice, dar astfel de zone sunt și în sudul țării, în Dobrogea, în vestul țării, în Transilvania, în nord-vest. Geologii spun că seisme de magnitudine mare se pot produce oricând și s-au produs des pe teritoriul țării noastre, iar pentru perioada când nu existau instrumente de măsurare, magnitudinea a fost estimată pe baza efectelor consemnate de istorici.

Cel mai puternic cutremur produs pe teritoriul actualei Românii a fost în 1802. A avut o magnitudine de 7.9 și a durat două minute. A fost atât de puternic, încât s-a resimțit până la Moscova și Istanbul și a produs un efect foarte rar, conform istoricilor, lichefierea solului.

Un secol mai târziu, în 1901, un cutremur de 7.2 produs la granița dintre Bulgaria și România, în zona Șabla, a generat un tsunami de trei metri înălțime în Marea Neagră și a inundat mai multe localități.

Zona Vrancea a fost epicentrul celor mai multe cutremure puternice, inclusiv cel din martie 1977, cel mai puternic din istoria recentă. Mii de oameni au murit atunci și zeci de mii au fost răniți, pentru că foarte multe clădiri s-au prăbușit, mai ales în București.

Iar cel mai recent cutremur major s-a produs în 1990, cu magnitudinea de 6.9. Concluzia experților este că un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 se poate produce oricând în zona zeismică Vrancea, iar aceasta nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potențial distructiv.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE