Ziua Națională a României se sărbătorește la data de 1 decembrie, începând cu anul 1990. La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu o paradă militară, în Piața Arcului de Triumf din București și va fi marcată, în restul zilei, prin alte evenimente organizate de Ministerul Apărării Naționale.
Mesajul premierului Nicolae Ciucă
Să arătăm că 1 Decembrie este, cu adevărat, ziua unităţii noastre, o zi a tuturor celor a căror inimă tresaltă în faţa tricolorului, transmite prim-ministrul Nicolae Ciucă, într-un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale a României.
„La 104 ani de la Marea Unire, ne găsim, din nou, într-un moment marcant al istoriei noastre: un război în desfăşurare la graniţa de Est şi un obiectiv naţional către care ne canalizăm toată energia, aderarea la Spaţiul Schengen. Şi acum, ca şi la încheierea Primului Război Mondial, principalele subiecte pe agenda naţională sunt siguranţa, stabilitatea şi modernizarea României. Faţă de 1918, acum avem de partea noastră fonduri europene pentru reforme şi dezvoltare, precum şi protecţia oferită de NATO, cea mai puternică alianţă militară din istorie”, a scris premierul, joi, pe pagina sa de Facebook.
El spune că „avem astăzi datoria de a depăşi orice diferenţe de suprafaţă şi a ne concentra eforturile pe atingerea obiectivelor de interes naţional, pe bunăstarea oamenilor, pe ziua de mâine”.
„Este sărbătoarea unităţii poporului şi a statului român, moştenire de preţ a întregii naţiuni române. Astăzi, se împlinesc 104 ani de la cel mai important moment al istoriei noastre ca naţiune, când, la Adunarea Naţională de la Alba Iulia, reprezentanţii tuturor provinciilor istorice româneşti au decis în unanimitate Marea Unire necondiţionată şi pentru totdeauna cu Regatul României. Acel moment memorabil născut printr-o puternică mobilizare politică şi socială a înaintaşilor noştri, care au dus la împlinire visul de unitate naţională, reprezintă şi fundamentul României în care trăim generaţiile de astăzi”, afirmă şeful Executivului, în mesajul transmis de Ziua Naţională.
Potrivit acestuia, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a venit firesc după multe alte evoluţii esenţiale pentru întregirea naţiunii române: opera marilor cărturari ai Şcolii Ardelene, mişcarea de eliberare de sub domniile fanariote, efervescenţa mişcărilor revoluţionare din 1848, curajul celor două Principate Române de a se uni într-un singur stat la 24 ianuarie 1859, câştigarea independenţei în 1877 şi, cel mai important, jertfa de sânge a poporului român care şi-a câştigat dreptul la autodeterminare în Primul Război Mondial.
„Odată cu Marea Unire, poporul român şi-a câştigat dreptul la autodeterminare, un act de dreptate bine-venit al istoriei noastre. Tot ce a făurit bun România modernă a făurit prin unitatea de voinţă, când poporul şi elitele sale au avut împreună un obiectiv naţional major. Poporul, teritoriul şi suveranitatea au rămas de atunci pilonii de bază ai statului român. Oricât de grele au fost încercările istoriei, poporul român a rezistat şi s-a dezvoltat, prin unitate. Împreună, românii şi-au apărat teritoriul şi suveranitatea. Împreună au alungat regimurile totalitare care ne-au întunecat istoria timp de jumătate de secol. Ne bucurăm astăzi de statutul de membru al Uniunii Europene, aliat respectat şi de încredere al NATO şi de parteneriate strategice cu alte state care împărtăşesc valorile democraţiei şi statului de drept”, subliniază Ciucă, în mesaj.
Este minunată emoţia pe care o trezesc în noi reuşitele oricărui român şi reuşitele noastre ca naţiune - mai spune şeful Executivului.
„Să fim mândri că suntem români cred că poate reprezenta un obiectiv de suflet al tuturor şi putem reuşi acest lucru susţinând eficienţa instituţională, dezvoltarea economiei şi a nivelului de trai, pentru ca toţi românii să se simtă bine acasă, într-o Românie ferm ancorată pe axa de dezvoltare occidentală. Cu gândul la exemplul de unitate al înaintaşilor noştri, pe care îi cinstim pentru grija pe care au avut-o pentru viitorul naţiunii, am încredere că putem continua ceea ce ei au început şi să facem faţă cu bine provocărilor actuale. La Mulţi Ani, România! La Mulţi Ani, tuturor românilor, din ţară şi din afara graniţelor!”, şi-a încheiat Ciucă mesajul de Ziua României.
Mesajul secretarului de stat american, Antony Blinken
Secretarul de stat american Antony Blinken urează „La mulţi ani!” României de Ziua Naţională şi subliniază că 2022 este un „an special”, aniversându-se 25 de ani de Parteneriat strategic între Statele Unite şi România.
„În numele Statelor Unite ale Americii, felicit poporul român la sărbătorirea Zilei Marii Uniri. Acest an este unul special, când marcăm 25 de ani de Parteneriat strategic între Statele Unite şi România. Relaţia noastră este puternică fiindcă este construită pe valori împărtăşite şi pe un angajament comun faţă de pacea şi prosperitatea cetăţenilor noştri şi a oamenilor din întreaga lume. Vizita mea la Bucureşti la începutul acestei săptămâni ilustrează forţa cooperării noastre strânse şi continue în multe aspecte, inclusiv al securităţii, în timp ce rămânem uniţi cu Aliaţii şi cu partenerii noştri ca răspuns la războiul brutal şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în mesajul oficialului american, potrivit Ambasadei SUA la Bucureşti.
Blinken le transmite românilor „o zi naţională foarte fericită” şi spune că aşteaptă cu interes ca parteneriatul bilateral să fie „şi mai puternic în anul care urmează”.
Mesajul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis joi, cu prilejul Zilei Naţionale a României, un mesaj de felicitare adresat tuturor românilor, în care a mulţumit României pentru sprijin, potrivit Serviciului de presă al instituţiei prezidenţiale, citat de Moldpres.
„De 1 Decembrie, este o bucurie să sărbătorim împreună România. Să simţim recunoştinţă faţă de lucrurile bune făcute de români acasă şi pretutindeni în lume, şi să împărtăşim de ce iubim România”, a declarat şefa statului în mesajul adresat la recepţia organizată marţi, 29 noiembrie, de Ambasada României la Chişinău.
Maia Sandu a apreciat că România este iubită în Republica Moldova pentru multe lucruri, dar mai ales pentru umărul pe care ne putem baza atunci când ne este greu şi pentru ajutorul imens şi necondiţionat oferit cetăţenilor noştri.
„România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească, şi pentru istoria comună - o istorie a curajului şi a luptei pentru libertate”, a mai spus preşedintele.
Şefa statului a mulţumit României şi pentru susţinerea puternică acordată Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
„Moldova priveşte către România cu recunoştinţă şi speranţă. Avem încrederea că mergem pe calea cea bună şi că vom reuşi să aducem Europa acasă la noi, inclusiv cu ajutorul României. Şi pe o parte, şi pe cealaltă a Prutului, oamenii îşi doresc să trăiască în pace şi libertate, într-o casă europeană comună prosperă. Mulţumim României că ne rămâne aproape”, a mai spus preşedintele Maia Sandu în mesajul său.
Mesajul ministrului de Externe, Bogdan Aurescu
Ziua Naţională este un prilej pentru reafirmarea conştiinţei şi unităţii naţionale, a viziunii şi a obiectivelor fundamentale, inclusiv de politică externă, ale naţiunii române, arată ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, în mesajul de Ziua Naţională.
„Cu ocazia Zilei Naţionale a României, transmit urări de sănătate şi prosperitate tuturor românilor. Ziua Naţională este un reper fundamental pentru noi toţi, fie că ne aflăm în ţară sau în afara graniţelor, un moment de rememorare a Actului istoric de la 1 Decembrie 1918. Indiferent de greutatea vremurilor pe care le trăim, această zi este un prilej pentru reafirmarea conştiinţei şi unităţii naţionale, a viziunii şi a obiectivelor fundamentale, inclusiv de politică externă, ale naţiunii române”, precizează Aurescu, în mesaj.
Acesta mai arată că, într-un context internaţional dificil, marcat de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, declanşată la 24 februarie, România a răspuns ferm şi multidimensional în sprijinul vecinului său, Ucraina, şi al cetăţenilor ucraineni, „în acord cu valorile democratice pe care le susţinem, cu normele dreptului internaţional şi ale ordinii internaţionale bazate pe reguli pe care le promovăm activ”.
„Acţiunea României în acest context nu a fost trecută cu vederea la nivelul comunităţii internaţionale, ci, dimpotrivă, ne-a conturat şi mai puternic profilul unui stat activ, responsabil şi solidar. Toate eforturile noastre pentru ajutorarea Ucrainei au fost posibile datorită solidarităţii tuturor românilor, ceea ce demonstrează, o dată în plus, faptul că societatea română are maturitatea, forţa şi determinarea necesare pentru a depăşi chiar şi cele mai dificile crize. În plus, spre deosebire de momente precedente în istoria noastră, România de astăzi nu se confruntă singură cu aceste greutăţi. România este parte din cea mai puternică alianţă de securitate colectivă - NATO, şi parte a Uniunii Europene, un spaţiu de valori democratice şi drepturi fundamentale, de prosperitate şi cultură împărtăşite”, menţionează Aurescu.
Dovadă a încrederii de care se bucură ţara noastră în acest context şi a importanţei sale la nivel regional sunt, printre altele, organizarea cu succes la Bucureşti, în premieră, a Reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, la 29-30 noiembrie 2022, precum şi găzduirea Reuniunii Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting - MLM), eveniment prestigios, care constituie formatul restrâns al Conferinţei de Securitate de la Munchen (Munich Security Conference - MSC), se mai arată în mesajul ministrului de Externe.
„2022 este, totodată, anul în care am marcat 160 de ani de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Externe al României - 160 de ani de diplomaţie română modernă. Păstrând ca reper activitatea diplomaţilor care au contribuit la întemeierea României unite, democratice şi moderne, acţiunea şi conduita diplomatică sunt în continuare dedicate aceluiaşi scop fundamental de protejare şi promovare a valorilor, intereselor şi obiectivelor ţării noastre şi ale bunăstării şi securităţii cetăţenilor noştri. Apărarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor români de peste graniţe, inclusiv a celor legate de identitate, limbă, conştiinţă, face parte din mandatul diplomaţiei române. În acest sens, consolidarea dialogului şi a legăturilor cu membrii comunităţilor româneşti constituie o linie de acţiune prioritară a diplomaţiei române, inclusiv prin oferirea unor servicii consulare eficiente şi prin susţinerea promovării valorilor identităţii noastre culturale şi spirituale”, spune Aurescu.
Potrivit acestuia, Ziua Naţională este momentul în care avem datoria să onorăm memoria tuturor celor care au contribuit la devenirea României de astăzi, amintindu-ne cu respect de voinţa şi priceperea celor care au făcut posibilă atingerea idealului naţional, repere care trebuie să ne călăuzească şi în atingerea obiectivelor actuale, cu speranţă şi încredere în viitorul pe care îl construim împreună.
Mesajul președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu
Speranţa acestei naţiuni stă în copiii săi, spune preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, în mesajul transmis de Ziua Naţională, precizând că „avem o şansă extraordinară să îndeplinim total visul european şi să aderăm la Schengen”.
„Speranţa acestei naţiuni stă în copiii săi! Delia, un copil minunat de 10 ani, mi-a dăruit astăzi o broşă tricoloră cu România făcută de mânuţele ei. O voi purta astăzi cu mare mândrie cu gândul la energia acestei generaţii care va duce România acolo unde merită şi îi este locul. La fel cum acum 104 ani generaţia de atunci a înţeles că doar prin unitate putem să ne îndeplinim visul de a trăi cu toţii într-o singură ţară”, a scris Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.
Generaţia actuală a luat o ţară distrusă de comunism şi a dus-o în Uniunea Europeană şi NATO, precizează şeful Camerei Deputaţilor, adăugând că „avem o şansă extraordinară să îndeplinim total visul european şi să aderăm la Spaţiul Schengen”.
Mesajul președintelui interimar al Senatului, Alina Gorghiu
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a transmis, joi, de Ziua Naţională, un mesaj în care mulţumeşte românilor pentru tradiţiile pe care le păstrează, dar şi pentru portul popular purtat cu mândrie.
„Mulţumesc, România, pentru că ai oameni cu tradiţii frumoase pe care le păstrează cu încăpăţânare, cu un port popular pe care îl purtăm mândri, că avem un drum senzaţional prin munţi, ca Transfăgărăşanul, magiun de Topoloveni gustos, pentru că există pe Argeş în jos, pe un mal frumos, la Curtea de Argeş, un loc de mănăstire unde se odihnesc toţi regii României. Îţi mulţumesc pentru că aici, lângă familia mea, mă simt eu”, a afirmat Alina Gorghiu.
Mesajul ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu
Cultura a jucat cel mai important rol în ţesătura aceasta fină care reprezintă naţiunea română, afirmă ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, în mesajul transmis joi de Ziua Naţională.
„Dragi români, sunt extrem de onorat ca, din vremelnica poziţie de ministru al Culturii, să urez La mulţi ani României şi românilor! Este o zi extrem de importantă, este o zi care marchează identitatea noastră ca neam, identitatea noastră ca popor. Cultura a jucat cel mai important rol în ţesătura aceasta fină care reprezintă naţiunea română. Vă urez tuturor să sărbătoriţi cu bine, să fiţi sănătoşi şi Dumnezeu să binecuvânteze România! La mulţi ani, România!”, se arată în mesajul ministrului Culturii de Ziua Naţională.
Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode
Doar uniţi ne vom atinge obiectivele de ţară şi vom consolida parcursul european şi euroatlantic al României moderne, afirmă ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, într-un mesaj transmis de Ziua Naţională a României.
„Sărbătoarea naţională ne aduce mai aproape român cu român, om cu om! Este o zi specială în care ne arătăm recunoştinţa faţă de cei care, de-a lungul istoriei, şi-au împletit propriul destin cu cel al ţării pentru ca visul unităţii naţionale româneşti să devină realitate. Această zi este despre asumare şi responsabilitate, despre patriotism şi sacrificiu, despre onoare şi demnitate - o zi în care se cuvine să-i omagiem pe cei pe care istoria i-a reţinut ca unificatori ori întregitori, repere de moralitate, determinare şi curaj”, a scris Bode, joi, pe pagina sa de Facebook.
În opinia sa, „Ziua Naţională a României reprezintă şi un îndemn pentru fiecare dintre noi de a continua procesul de consolidare şi modernizare a statului român, de a intensifica eforturile pentru ca ţara noastră să aibă locul pe care îl merită în rândul statelor lumii”.
„Ministerul Afacerilor Interne, ca parte a arhitecturii instituţionale naţionale de securitate, rămâne consecvent angajamentului de apărare a siguranţei românilor şi un partener de încredere al structurilor naţionale şi internaţionale în diverse formate de cooperare. La mulţi ani, români! La mulţi ani, România”, transmite ministrul Lucian Bode.
Mesajul şefului Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
La mulţi ani tuturor celor care trăiesc cu România în suflet, a transmis joi secretarul de stat Gheorghe Cârciu, şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
„Sărbătorim astăzi, 1 decembrie, Ziua Naţională a României, iar imnul nostru naţional se va auzi peste tot în lume, acolo unde românii au ales să muncească, să trăiască şi să studieze. În aceste momente pline de emoţie, ne îndreptăm gândurile spre cei care au luptat să rămânem uniţi şi care ne-au transmis o misiune importantă, aceea de a ne proteja drepturile şi libertăţile câştigate şi de a ne reprezenta ţara cu mândrie. La mulţi ani tuturor celor care trăiesc cu România în suflet! Să fim mai buni şi mai puternici în fiecare zi, pe măsura moştenirii lăsate de strămoşii noştri şi a aşteptărilor urmaşilor noştri”, afirmă secretarul de stat, în mesajul postat joi pe pagina de Facebook a DRP.
El le mulţumeşte românilor care ajută comunităţile din diaspora.
„Am parcurs împreună, în acest an dificil, paşi importanţi pentru susţinerea românilor din afara graniţelor ţării. La nivelul Departamentului, am lansat o serie de programe de sprijin, finanţări nerambursabile şi granturi, în vederea promovării identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice a românilor din vecinătate şi din diaspora, precum şi pentru consolidarea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti din străinătate. Pentru perioada următoare, ne propunem să dezvoltăm un număr şi mai mare de proiecte care să valorifice potenţialul românilor de pretutindeni şi prin care să reconectăm cu patria mamă cât mai mulţi copii şi tineri prin intermediul taberelor ARC. La mulţi ani în pace, credinţă şi armonie”, mai scrie şeful DRP.