Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Mercenarii români din RD Congo se întorc în țară. Avion închiriat special pentru repatrierea acestora

Cei aproape 300 de români care au fost blocați în mijlocul conflictului din Congo au ajuns sâmbătă seara, pe aeroportul Otopeni. Aceștia s-au întors cu o cursă închiriată special.

Cei aproape 300 de români au ajuns în jurul orei 19:30 pe Aeroportul Otopeni.

Avionul a fost închiriat special pentru această cursă. După aterizare, cetățenii români au trecut prin toate procedurile necesare. Aceștia au părăsit aeroportul, nu pe la terminalul sosiri, ci pe la baza 90, au precizat surse pentru Euronews România.

Întreaga zonă este păzită de Poliție.

Ministerul de Interne, despre repatrierea cetățenilor români blocați în Republica Democratică Congo

„În cursul acestei zile, o aeronavă charter civilă, la bordul căreia se vor afla cetățenii români blocați în Republica Democratică Congo, va ateriza pe aeroportul Otopeni.

La intrarea în țară, toate persoanele vor fi supuse unui control medical și epidemiologic, date fiind infecțiile sau bolile specifice zonei din care acestea se întorc. Aceste măsuri au ca scop prevenirea răspândirii unor posibile boli contagioase, fiind o măsură preventivă de sănătate publică.

După efectuarea triajului epidemiologic, instituțiile competente vor efectua activități specifice accesului în țară. Astfel, în vederea asigurării unui flux optim de lucru, persoanele vor fi debarcate într-un loc special destinat acestor activități, pe platforma exterioară a aeroportului.

Facem precizarea că toate structurile Ministerului Afacerilor Interne cu responsabilități în astfel de cazuri sunt implicate în vederea gestionării optime a acestei misiuni.

Mai mult, în ceea ce privește triajul epidemiologic, specialiști ai Ministerului Sănătății vor fi prezenți pentru dispunerea măsurilor din zona de competență!

La finalizarea procedurilor specifice, persoanele vor fi îndrumate spre ieșirea din aeroportul Otopeni”, se arată într-un comunicat al MAI.

289 de mercenari români care luptau în Republica Democrată Congo, alături de armata statului, au fost evacuați. Jurnaliștii prezenți în Goma au surprins momentul în care mercenarii români angajați de armata congoleză au fost evacuați din zonă. 

Reacția MAE despre evacuarea mercenarilor români din RD Congo

Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe: „MAE informează că grupul de cetățeni români blocați în regiunea Nord-Kivu a Republicii Democratice Congo a părăsit în siguranță zona de conflict.

Punerea în siguranță în orașul Goma din regiunea Nord-Kivu a RD Congo, apoi extragerea și părăsirea în siguranță a zonei de conflict sunt rezultatul demersurilor efectuate de către Celula de criză interinstituțională constituită din reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și ai instituțiilor competente din România, în cadrul unor eforturi complexe.

Reamintim că Ministerul Afacerilor Externe a convocat celula de criză încă de la începutul deteriorării situației de conflict din regiunea Nord-Kivu a Republicii Democratice Congo, unde erau prezenți cetățeni români, angajați privați ai guvernului RDC, aflați într-o misiune de antrenament a armatei.

Celula de criză interinstituțională a întreprins demersuri complexe pe lângă state din regiune și la nivelul ONU, MAE fiind în contact permanent cu parteneri regionali și internaționali, precum și cu structurile ONU/MONUSCO. În acest sens, MAE le mulțumește acestora pentru sprijinul acordat pentru evacuarea în siguranță a cetățenilor români.

Criza din estul RD Congo este deosebit de gravă, având implicații militare, umanitare și diplomatice profunde. Persistența și intensitatea conflictului continuă să genereze victime civile și un număr foarte mare de refugiați.

Ministerul Afacerilor Externe deplânge decesul tragic al unui număr însemnat de soldați ai MONUSCO. Misiunea acestora este deosebit de importantă, în special pentru protejarea civililor din regiune. România rămâne angajată în eforturile colective regionale și la nivelul ONU, pentru încetarea conflictului armat din regiunea Marilor Lacuri și gestionarea cauzelor profunde ale acestuia.

MAE solicită tuturor părților implicate să respecte și să protejeze drepturile civililor și să acționeze responsabil în contextul unei crize umanitare majore".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE