Oamenii de afaceri sunt tot mai îngrijorați de evoluția economică din țara noastră. Pentru prima data în cei patru ani de analiză Confidex - care măsoară încrederea mediului de afaceri în economia națională - unu din trei manageri afirmă că situația companiei sale s-ar putea înrăutăți. Jumătate dintre ei cred că lucrurile se vor agrava în următoarele șase luni.
Cei mai pesimiști cu privire la evoluția economică a țării s-au arătat managerii din domeniul Comerț și Agricultură, iar cei mai optimiști sunt cei din Servicii și IT. Cei din Energie, Transport și Construcții se declară precauți.
Bogdan Pîrvu, CEO companie din domeniul materialelor de construcții: „Principala problemă în sectorul nostru de activitate este scăderea comenzilor. Da, scăderea numelui de comenzi, a cantităților vândute. Și asta e cea mai mare provocare. Suntem într-un an electoral în care multe măsuri cu impact fiscal au fost amânate și urmează să se ia, pentru că nu se poate altfel. Adică deficit a ajuns la niște cote alarmante. Balanța comercială e așa cum e clar că se vor lua niște măsuri fiscale care cumva vor afecta mediul de afaceri și ne vor afecta pe noi toți și ca și consumatori, și ca și contribuabili. Dar e un scenariu care va trebui să-l parcurgem cu toții.”
Doar 29% dintre manageri se declara optimiști cu privire la perspectivele economiei românești, față de 34%, în semestrul anterior. În același timp, 34% sunt îngrijorați, cu 6% mai mult, comparativ cu primul trimestru al anului.
Andrei Cionca, inițiatorul studiului Confidex: „Prevăd o scădere a investițiilor publice, prevăd o creștere a inflației, de asemenea prevăd o scadere a PIB-ului cât și referitoare la propria lor companie și este… Este prima dată în cele 11 ediții în care noi măsurăm în care ei sunt mai îngrijorați de situația companiei lor pentru următoarele șase luni decât de situația sectorului.”
Specialiștii în economie confirmă perspectivele sumbre ale mediului de afaceri și spun că rezolvarea problemei deficitului bugetar va aduce inevitabil creșteri de taxe.
Adrian Codîrlașu, președinte CFA România: „Deficitul bugetar la nivelul actual este nesustenabil și dacă nu se iau măsuri de corecție care vor presupune majorări de taxe, riscăm să să ne ducem către o criză financiară. Prin urmare, da, văd, oricine va fi anul viitor va trebui să majoreze taxele pentru pentru a plăti practic ce s-a cheltuit în acest an. Deci, practic tot, toate plățile, tot ce aș spune, chiar i sipa din din anul acesta vom plăti anul viitor prin prin taxe mai mari puse economii private.”
La conturarea indicelui CONFIDEX, care măsoară nivelul de încredere în economie a mediului de afaceri, au participat aproape 700 de oameni de afaceri din România. Acesta a rămas la un nivel similar cu prima jumătate a anului, situandu-se la 52 de puncte. Studiul este realizat de patru ori pe an.