Măsurile de austeritate mai așteaptă. Premierul a promis în urmă cu două zile o discuție în Guvern la ședința din această săptămână despre reduceri masive ale cheltuielilor pentru fiecare minister în parte. Purtătorul de cuvânt al executivului nu a știut să spună dacă toate planurile de economie au fost depuse. Oficial, subiectul nu a fost atins astăzi la palatul Victoria, însă informațiile Euronews arată că unele ministere au prezentat măsurile de economie. Cele mai multe ministere plănuiesc să taie din banii pentru delegațiile bugetarilor, iar birourile nu vor mai fi dotate cu mobilier nou.
Premierul le-a trasat tuturor miniștrilor o directivă clară: până la ședința de miercuri să vină cu propuneri de reorganizare a activității pentru a face economii. Discuția însă nu a mai avut loc, ne transmite purtătorul de cuvânt.
Ulterior, Guvernul a venit cu precizări: Majoritatea ministerelor au depus deja planurile de reducere a cheltuielilor bugetare, iar analiza acestora va fi derulată la următoarea ședință a Executivului.
Guvernanții au tăiat din cheltuieli
De dimineață, miniștrii PSD s-au reunit în biroul liderului Marcel Ciolacu de la Parlament pentru a discuta despre măsurile pentru a acoperi deficitul bugetar, potrivit surselor Euronews. Întâlnirea a avut loc înaintea ședinței de Guvern, iar miniștrii au venit la Palatul Victoria pregătiți să discute propunerile.
Miniștrii PSD pretind că ei vor face economii de aproape două miliarde de lei în total. Miniștrii Sănătății, Agriculturii și Familiei spun că ei nu au cum să taie deloc din cheltuieli, iar ministrul Muncii spune că poate reduce doar din banii pentru combustibil și pentru deplasări, potrivit informațiilor din interiorul partidului.
Alți miniștri PSD spun că au de unde să strângă cureaua.
Florin Spătaru, ministrul Economiei: ”În urma analizei făcute vom putea diminua bugetul ministerului Economiei cu 10 milioane de lei. Cinci milioane din categoria bunuri și servicii, Cinci milioane din amânarea Programului Geologic Național.”
Conform unor surse din PSD, Ministrul Finanțelor Adrian Câciu și cel al Transporturilor, Sorin Grindeanu, spun că vor tăia câte 400 de milioane, iar ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, va face economie de două milioane.
Potrivit unor informații din interiorul PNL, Ministerul de Interne a propus o scădere a cheltuielilor cu 200 de milioane de lei. Lucian Bode taie din banii pentru deplasări și din cheltuielile cu utilitățile.
La ministerul Fondurilor Europene, Marcel Boloș spune că va reduce bugetul cu 6,5%, după ce va tăia cheltuielile pentru întreținere, transport și reparații. Și Ministrul Digitalizării vrea să desființeze 20-30 de posturi, iar Sebastian Burduja iși propune să taie 160 de milioane de lei
Sunt și miniștri care spun că nu au de unde să taie din buget.
Ligia Deca, ministrul Educației: ”Din păcate Ministerul Educației nu poate face reduceri bugetare. Dacă vrem să avem un viitor sustenabil, nu putem tăia de la educație.”
Guvernul trebuie să facă economie de 20 de miliarde de lei, după ce datele bugetare au scos la iveală că încasările statului din primele luni sunt mai mici decât se prevăzute în construcția bugetului pentru 2023, iar cheltuielile peste prognoză.
Guvernul trebuie să facă economie de 20 de miliarde de lei, după ce datele bugetare bugetare au scos la iveală că încasările statului din primele luni sunt mai mici decât se prevăzute în construcția bugetului pentru 2023, iar cheltuielile peste prognoză.
Premierul Nicolae Ciucă le ceruse miniștrilor să vină cu propuneri pentru reducerea cheltuielilor cu 6%,, dar asta nu va presupune nici scăderi de salarii, nici disponibilizări şi nici creşteri de taxe.