Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai multe droguri, găsite în penitenciare. Cum reușesc deținuții să le obțină

Din ce în ce mai multe droguri sunt descoperite în penitenciare. Recent, un polițist a fost arestat după ce ar fi primit mită de la un deținut pentru a introduce cocaină, în închisoare. Unii condamnați primesc droguri chiar de la vizitatorii care fentează vigilența gardienilor care fac accesul. Polițiștii vorbesc însă și despre o metodă mai nouă: droguri și inclusiv telefoane aruncate din dronă în curtea închisorilor.

În ultimii trei ani, peste 500 de deținuți au fost prinși asupra lor cu droguri

În ultimii trei ani, peste 500 de deținuți au fost prinși asupra lor cu droguri. Numărul descoperirilor este mult mai mare, pentru că în multe cazuri stupefiantele au fost găsite înainte să intre în posesia condamnaților.

Un polițist care lucra la Penitenciarul Rahova i-a promis chiar el unui deținut că îl va ajuta să îi ducă în celulă heroină și cocaină, doar că a fost prins în flagrant de ofițerii anticorupție înainte ca drogurile să ajungă în închisoare.

Deținutul a fost cel care l-a reclamat la poliție, în speranța că îi va fi redusă pedeapsa la jumătate.

Cosmin Dorobanțu, polițist de penitenciare, șeful FSANP: „Pe fondul datoriilor pe care le avea a recurs la introducerea de droguri de mare risc. i-au facut un flagrAnt si l-au prins la domiciliu cu droguri și mită de 3.000 de euro.”

Cele mai multe droguri sunt introduse în penitenciare în timpul vizitelor.

Cosmin Dorobanțu, polițist de penitenciare, șeful FSANP: „Drogurile sunt prafuri. E greu să le detectăm. Nu avem încă nici tehnica necesară să detectăm. Ele pot fi introduse cu ajutorul dronelor. Este o nouă metodă de a introduce telefoane și droguri cu dronele. Vine drona exact la geamul deținutului sau aruncă peste gardul penitenciarului noaptea. Nu-i vedem.”

Porțile de acces permit detectarea telefoanelor

Porțile de acces permit însă detectarea telefoanelor. Chiar și așa, în ultimul an au fost găsite asupra deținuților peste o mie de dispozitive, interzise după gratii.

Condamnații pot folosi doar telefonul instalat în celulă sau pe holul secției de deținere.

Cosmin Dorobanțu, polițist de penitenciare, șeful FSANP: „Acesta sună când treci de poartă. Dacă sună unde are telefonul mobil ascuns începe să sune alarma și atunci noi observăm, dar la droguri nu sună și doar dacă avem informați concrete, tot de la deținuți.”

Deținuții nu pot să fie sunați cât timp se află în penitenciar. Ei pot să apeleze maximum 10 numere, care sunt acceptate de conducerea penitenciarului. Pot sta la telefon maximum o oră pe zi, indiferent de regimul în care execută pedeapsa.

La această oră, în penitenciarele din România sunt încarcerați 23.447 de deținuți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE