Reforma pensiilor speciale inflamează din nou spiritele în rândul magistraților. Judecătorii au anunțat că, începând de mâine, nu vor mai judeca decât cauzele de extremă urgență, iar procurorii au spus că vor sista acțiunile de cercetare penală. Motivul: pensiile lor speciale ar urma să scadă în urma adoptării, săptămâna viitoare, a legii propusă de actuala coaliție de guvernare. Nu doar că pensiile vor fi mai mici, dar va crește și vârsta de pensionare. ”Este o atingere adusă independenței justiției” se plâng magistrații.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit la Euronews România despre forma finală a proiectului ale cărui dezbatere și votul final sunt programate pentru săptămâna viitoare în Camera Deputaților, forul decizional.
”Sunt trei chestiuni care mai trebuie clarificate și anume impozitarea la nivel de salariu mediu net, o etapizare pe primii cinci ani de tranziție către întreaga perioadă la care se raportează calculul pensiilor. Important este că ceea ce s-a făcut până acum este agreat de Comisia Europeană și suntem pe drumul bun. Ideea este de o convergență cât mai mare către sistemul public și anume să intre cât mai multe persoane în această impozitare.”
În prezent, în România sunt peste cinci mii de foști judecători și procurori ieșiți din activitate care încasează pensii speciale a căror medie depășește suma de 21.000 de lei net pe lună. Sunt de departe cele mai mari pensii din România cele ale magistraților.
”Acest subiect a fost foarte mult discutat din punct de vedere politic și mi-aduc aminte că unii care acum sunt foarte îngrijorați de soarta acestor pensii speciale (...) au fost chiar la guvernare. Alții desființau aceste pensii în 30 de zile. Eu cred că mai mult decât impactul bugetar e important ca principiile să fie respectate, de exemplu, nicio pensie să nu depășească salariul, să nu mai avem perioade asimilate foarte mari, în loc să avem aceeași vechime pentru toți, să avem aceeași vârstă de pensionare. Cred că sunt multe aspecte care trebuie respectate. Eu vorbesc ca om profesionist, am lucrat în domeniu, nu o să folosesc un domeniu din profesia mea ca și dezbatere politică pentru că nu cred că își are rostul. Nici nu am folosit nici când am fost în opoziție, și nici acum când sunt la putere.”
Impactul pensiilor speciale în PIB
Ministrul Muncii nu a vrut să spună exact cât va reprezenta impactul pensiilor speciale în PIB după măsurile convenite. La momentul actual, impactul este de 0,8%
”Este un impact pe o perioadă medie și lungă, nu vreau să vorbesc de cifre, cât vreau să vorbesc de principii. Impactul este public, raportul Băncii Mondiale a apărut public, nu este niciun secret aici, însă eu, împreună cu colegii mei din Ministerul Muncii vrem să vorbim de principii, pentru că până la urmă, convergența către sistemul general de pensii publice. Dacă am vorbi doar de cifre, atunci această lege ar fi avut un singur articol. Eu cred în principii, în independența sistemelor și în a face lucrurile responsabil.”
Marius Budăi a adăugat că această schimbare va fi găsită sub formă de amendament, iar cel mai probabil miercuri sau vineri vor fi depuse.
Reforma pensiilor speciale este însă o solicitare a Comisiei Europene de care depind miliarde de euro pe care țara noastră ar trebui să le primească de la UE. Au fost discuții multe și intense cu Executivul de la Bruxelles pe marginea acestui proiect de lege.