Premierul Marcel Ciolacu va avea, vineri, întâlniri de lucru cu mai mulți miniștri care au printre responsabilități gestionarea Planului Național de Redresare și Reziliență. De asemenea, noul șef al Executivului va avea consultări cu sindicaliștii din Educație, la doar o zi după ce a fost învestit în funcție.
România ar putea pierde bani din tranșa a doua din PNRR
România ar putea încasa numai 2,6 miliarde de euro în acest an din PNRR, asta deși țara noastră poate atrage în mod normal 6 miliarde. Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit astăzi cu Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, și cu Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, pentru a discuta despre situația tranșei a doua.
Marcel Ciolacu a fost informat că există șanse ca 2,6 miliarde de euro din tranșa a doua, din totalul de 2,81, să intre în plată în perioada următoare.
Surse politice au declarat pentru Euronews România că cei doi miniștri l-au asigurat pe noul premier că există un răspuns pozitiv din partea Comisiei Europene la această cerere de renegociere.
În ceea ce privește cele două jaloane rămase restante în domeniul energiei, în acest caz am avea un răgaz neoficial deocamdată de șase luni pentru a le transpune în practică și a primi și restul de bani pe această cerere de plată pentru tranșa a doua.
Potrivit unor surse de la Bruxelles, Comisia Europeană analizează în momentul de față posibilitatea să nu se creeze un precedent periculos dacă se dă curs solicitării autorităților de la București de a debloca tranșa a doua, cu excepția celor două angajamente.
Sebastian Burduja a fost informat că trebuie să renegocieze cu Comisia Europeană și să ducă la îndeplinire cele două jaloane. În același timp, există întârzieri pentru a asigura toate condițiile pentru depunerea cererii de plată pentru tranșa a treia.
Printre acestea se numără proiectul de lege privind reglementarea pensiilor speciale. A fost deja depus un nou set de amendamente la Parlament. Se așteaptă și pe această temă un punct de vedere din partea Comisiei Europene și o nouă analiză din partea Băncii Mondiale care ar trebui să fie primită în următoarele zile.
Totodată, mai trebuie făcuți pași importanți când vine vorba despre recalcularea pensiilor. La nivel național, parlamentarii trebuie să vină cu un nou proiect de lege.
În plus, legea salarizării unitare trebuia să fie gata la finalul primăverii. Acum se vine cu un nou termen - data de 1 septembrie.
Astfel, România trebuie să îndeplinească toate condițiile pentru a obține banii din tranșa a treia din PNRR până la sfârșitul acestui an.
Surse guvernamentale susțin că tot calendarul ar putea fi împins spre toamnă, iar în aceste condiții există riscul ca România să ia banii din PNRR doar din tranșa a doua, dar nu în totalitate.
Conform agendei publice a prim-ministrului, Marcel Ciolacu are programată la ora 10:30 o întâlnire de lucru cu vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu şi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
Întrevederea va avea loc la Palatul Victoria, în condițiile în care premierul Marcel Ciolacu a afirmat, încă de la desemnare, despre scăderea ratei inflației și despre atragerea fondurilor din PNRR.
”Susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari! Este singura soluție pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale. Și vreau ca Parlamentul să fie alături de mine și de Guvern! Să reușim împreună să facem reformă, să aducem dreptatea și să luăm banii din PNRR!”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, în Parlament.
De la ora 12:00, noul șef al Executivului se va întâlni cu vicepremierul Cătălin Predoiu, vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.
De asemenea, la ora 14:00 sunt programate consultări cu reprezentanții sindicatelor din Învățământ, la care va participa și ministrul Educației, Ligia Deca.
Liderii sindicatelor au pus capăt grevei generale a profesorilor care a durat mai mult de trei săptămâni, după li s-au făcut promisiuni în legătură cu creșterea salariilor.