Salariile bugetarilor vor fi majorate cu o pătrime din diferența prevăzută până la grila din 2022. Măsura se va aplica de luna aceasta, iar primele salarii majorate vor fi plătite din septembrie. Guvernul a mai decis și majorarea ajutoarelor sociale, dar și creșterea perioadei pentru concediu paternal.
Ministrul Muncii Marius Budăi a explicat care este cuantumul până la care se vor face majorările salariale și impactul pe care măririle îl au atât asupra beneficiarilor, cât și a bugetului de stat. În ceea ce privește indexarea pensiilor cu inflația, ministrul a fost rezervat, însă a precizat că atât el, cât și social-democrații vor ca acestea să fie indexate la o valoare mai ridicată decât procentul inflației din 2021, de 5,1%, însă discuția va trebui purtată cu partenerii din coaliție.
”Legea salarizării unitare, dacă era respectată, prevedea o majorare cu o pătrime din diferența aflată în plată, până la nivelul de salarizare care trebuia să fie și care este prevăzut în lege pentru anul 2022. Am făcut o majorare de la 1 ianuarie pentru sistemele pe care le-am considerat prioritare – sănătate, asistență socială și educație –, după care am intervenit acum cu încă o majorare de o pătrime din diferența aflată în plată până la nivelul salariilor din 2022 pentru tot ce înseamnă sistem bugetar. Majorarea nu este în medie de 150 de lei, dar poate ajunge până la 150 lei. Sunt angajați care au un nivel apropiat de nivelul salariilor din 2022 și vor avea majorări mai mici. Pentru că sunt deja aproape de nivelul anului 2022. Când am retras ordonanța respectivă nu exista nici o majorare de 50%. Vorbim de un spor care putea merge până la 50%. Majorarea era acordată dacă, din 8 ore de muncă, un lucrător muncea 2 ore pe fonduri europene sau structurale și din PNRR. Doar peentru acele 2 ore avea acel spor, nu pentru întreg salariul”, a declarat Marius Budăi, la Euronews România.
Mediul de afaceri beneficiază de 200 lei
Statul va pune la dispoziția mediului privat 200 de lei pentru a majora salariul minim, iar suma nu va fi taxată de către stat, a mai precizat ministrul.
”Noi am făcut tot posibilul să respectăm legile. Am început inițial cu o măsură pentru mediul de afaceri, unde am pus la dispoziția mediului de afaceri suma de 200 de lei pentru a majora salariul minim, sumă care nu este taxată de stat. Este o sumă pe care angajatul o poate încasa, fără ca mediul privat să plătească un leu. Sumele ar trebui să fie mai mari. Nu suntem într-o situație mai bună, dar încercăm și facem tot posibilul prin măsurile repetate pe care le promovăm să apărăm cât de mult putem puterea de cumpărare a românilor”, a mai spus oficialul despre eventualul impact al majorării, în contextul inflației cu care se confruntă românii.
Banii există, statul se încadrează în cheltuieli
Ministrul mai spune că impactul bugetar de 2 miliarde este sustenabil, pentru că banii există și nu sunt necesare suplimentări.
”În ordonanță este un articol care spune că aceste majorări se acordă cu încadrarea în cheltuielile bugetare deja aprobate. Nu s-au dat bani suplimentari la rectificare, ci ne încadrăm în cheltuielile deja aprobate. Am blocat angajările la stat pentru acest an (pentru a putea face acest lucru – n.red.), au fost posturi vacante și bugetate la Legea Bugetului și avem aceste fonduri, încât să nu solicităm suplimentări”, a completat ministrul.
PSD vrea pensii mai mari, dar discuția trebuie purtată în coaliție
În ceea ce privește indexarea pensiilor cu rata inflației din 2021, Marius Budăi a precizat că PSD își dorește indexarea la o altă valoare, mai ridicată de 5,1%, însă nu a înaintat o cifră.
”Legea prevede majorarea cu rata inflației cu un an precedent, însă nu susțin această variantă. Nici președintele PSD, Marcel Ciolacu nu susține această variantă și vom căuta soluții, astfel încât să fie mai mare de 5,1”, a explicat ministrul Muncii Marius Budăi.