Ministrul își propune să renegocieze PNRR în toamnă. Vrea mai mulți bani pentru independență energetică, securitate alimentară și mediul de afaceri.
”În toamnă, informal, intenționăm să deschidem renegocierea. Noi în această vară de foc, iulie-august, ne pregătim strategia de negociere, iar la sfârșitul verii trebuie să avem temele făcute, pentru ca cei care negociază să fie pe poziții de forță. Facem demersurile necesare pentru ca regulamentul Comisiei Europene să poată fi modificat, astfel încât noi să putem prelua ceea ce este prioritar pentru România în perioada de criză, la finanțare. Discutăm de independența energetică, criza privind securitatea alimentară și competitivitatea economică, respectiv susținerea mediului de afaceri. Cred că sunt priorități la care România trebuie să adere.”, a declarat MIPE, Marcel Boloș.
"Negocierile nu sunt simple, ele sunt foarte dure şi vă spun din experienţa de 15 ani pe care o am în domeniul fondurilor europene că trebuie înainte să ne facem temele şi să fim o echipă de negociere puternică pentru ca să putem convinge că avem aceste nevoi şi că ele corespund cu ceea ce România are nevoie pentru dezvoltare pe termen lung", a mai precizat Boloş cu privire la negocierile cu UE pe PNRR, citat de Agerpres.
Care este situația până în acest moment?
Potrivit ministrului Marcel Boloș, Guvernul a îndeplinit toate cele 27 de ținte și jaloane asumate până în trimestrul II din 2022.
"Ei bine, vă anunț că toate acestea sunt îndeplinite, iar situația economică a României este în afara oricărui pericol.
Cu un efort enorm la nivelul instituțiilor responsabile, pentru care aduc felicitări, toate cele 51 de ținte și jaloane necesare îndeplinirii în prima jumătate din 2022 au fost duse la bun sfârșit, iar acum urmează validarea cu reprezentanții Comisiei. Procesul de validare presupune un parteneriat deschis între Guvernul României și reprezentanții Executivului european, care sunt sigur că va fi la fel de productiv cum a fost și până acum.
Vreau totuși să punctez un aspect. Mă cunoașteți, știți că sunt un om care privește mereu spre viitor. Da, România lui 2026 poate fi aceea pe care toți ne-o dorim, dar până atunci avem multe provocări de dus la bun sfârșit, incomparabil mai dificile decât ce am realizat până acum. Numai în 2022 trimestrul III va aduce alte 24 de ținte și jaloane, iar în ultimul trimestru al anului numărul lor va crește la 55.
Așa că, cele aproximativ 30 de miliarde de euro din PNRR pot face România viitorului una competitivă în structura blocului european, dar trebuie să ne calculăm foarte bine pașii", a precizat Boloș, într-o postare pe pagina personală de Facebook.