Ministerul Finanțelor a anunțat că amână aplicarea E-TVA până anul viitor după scandalul cu mediul de afaceri.
Marcel Boloș a abrogat anumite prevederi din ordonanța de urgență pe această temă, menită să aducă banii din economia neagră în bugetul statului.
Într-o postare pe Facebook, oficialul a anunțat abrogarea notei justificative privind e-TVA care cădea în sarcina firmelor.
Prevederile fiscale, care au fost adoptate săptămâna trecută print-o ordonanță de urgență, nu au fost însă dezăbătute cu oamenii de afaceri, cei vizați de măsuri.
Potrivit experților, noile obligații fiscale nu fac altceva decât să împovăreze afacerile. Mai mult, acuză aceștia, statul vrea să instaureze o dictatură fiscală pentru că urmărește să obțină informații detaliate despre cumpărăturie pe care le fac românii: le ce oră, de unde, ce cumpără și cât cheltuiesc.
Amenzi și de 10.000 de lei pentru patronii firmelor mari
Inspectorii fiscali trimit amenzi patronilor care nu încarcă facturile în platforma Fiscului. Pentru cei care conduc firme mari, amenzile pot ajunge și la 10.000 de lei.
Ultimele zile ale anului 2023 au fost o adevărată provocare pentru firmele românești care nu mai trimiseseră facturi în portalul Ministerului de Finanțe.
Sistemul RO e-Factura funcționează din septembrie 2021, dar a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2024.
Beatrice Mustea, antreprenoare: ”Din păcate am tot lăsat-o pe ultima 100 de metri. La un moment dat nici nu-mi mai raspundeau la ANAF sau aveau programul până la ora numită și puteam să stau o oră în așteptare ca la un moment dat efectiv să mi se închidă apelul pentru că s-a terminat programul și oricum nu o să mai răspundă nimeni. Mă simțeam că sunt un șoricel într-o roată care se tot bate și nu mai dă de capăt.”