Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministerul Apărării vrea să cumpere 32 de avioane F-35. Ar putea fi cea mai mare achiziție a Armatei Române

Ministerul Apărării a cerut aprobarea Parlamentului pentru cea mai mare achiziție din istoria Armatei Române: 6,5 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de luptă F-35.

Potrivit legii, Parlamentul trebuie să aprobe orice achiziție mai mare de 100 de milioane de euro.

Decizia de cumpărare a avioanelor americane de ultimă generație a fost luată în ședința din aprilie a CSAT.

”Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a.”, transmitea Administrația Prezidențială, în luna aprilie.

Aproape 50 de avioane F-35 vor fi cumpărate în total

În prima fază vor fi cumpărate două escadrile, adică 32 de aeronave, iar în faza a doua încă o escadrilă formată din 16 avioane.

În acest moment, Forțele Aeriene ale României au în dotare 17 avioane militare F-16 cumpărate din Portugalia.

Alte 32 de aparate F-16 ar urma să vină din Norvegia pană la sfârșitul anului viitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE