Comisia Europeană va propune suplimentarea bugetului cu 15 miliarde de euro pentru statele europene ce primesc un număr mare de refugiați, inclusiv din Ucraina. Anunțul a fost făcut marți, la Praga, de Ursula von der Leyen, președintele Executivului comunitar, potrivit agenției EFE, citate de Agerpres.
Ajutorul este destinat țărilor care se confruntă un număr ridicat de refugiați, precum cei ucraineni care fug din țara lor din cauza invaziei declanșate de Rusia în februarie 2022. Sumele vor fi incluse în următoarea revizuire a cadrului financiar al UE pentru perioada 2021-2027.
Condiția pentru ca statele membre să primească mai mulți bani este să accepte propunerea Comisie Europene și, prin urmare, să accepte să-și suplimenteze contribuțiile la bugetul UE.
”Având în vedere că aţi primit atât de mulţi refugiaţi ucraineni, am propus o creştere (a bugetului) cu 15 miliarde de euro destinaţi în mod specific ţărilor care primesc un număr mare de refugiaţi”, incluzând printre acestea şi Republica Cehă, a afirmat Ursula von der Leyen în cadrul unei conferințe de presă comune, alături de premierul ceh Petr Fiala.
Șefa Comisiei Europene a dat de înțeles că această majorare va necesita însă ”o revizuire a cadrului financiar multianual”.
”Vedem cum putem îmbunătăţi această propunere şi această revizuire va depinde de capacitatea noastră de negociere”, a mai precizat Ursula von der Leyen, potrivit sursei citate.
Cehia a primit peste 500.000 de refugiați ucraineni de la izbucnirea războiului
Cehia a promit peste o jumătate de milion de refugiați ucraineni, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. Cu toate acestea, Guvernul de la Praga estimează că aproape o treime dintre aceștia au revenit între timp în țara lor.
În vara aceasta, Comisia Europeană le-a cerut deja statelor UE să suplimenteze contribuția la bugetul multianual al blocului comunitar cu 65,8 de miliarde de euro până în anul 2027, cu precădere pentru finanţarea ajutorului financiar destinat Ucrainei, dar şi pentru acoperirea dobânzilor pentru fondul de redresare post-pandemie, gestionarea migraţiei, investiţiile în energiile verzi şi acoperirea costurilor de funcţionare ale instituţiilor de la Bruxelles.
Inițiativa Executivului comunitar a fost întâmpinată cu reticență de unele state membre, precum Germania, Austria, Olanda şi ţările scandinave. De asemenea, propunerea a fost respinsă de Polonia și Ungaria, în condițiile în care oficialii de la Bruxelles le-au blocat accesul la fonduri europene pe motivul încălcării statului de drept şi au sugerat în schimb reorientarea unor programe, precum cele din politica de coeziune.
În prezent, există consens asupra capitolelor de cheltuieli pentru care Comisia Europeană a cerut suplimentarea bugetului numai pentru cel referitor la Ucraina, cu toate că Ungaria s-a manifestat şi împotriva acestuia. Revizuirea bugetului multianual al UE necesită o aprobare în unanimitate din partea statelor membre, precum și aordul Parlamentului European.