Ministrul Educației, Gabriel Attal, va fi noul premier al Franței. El a fost desemnat de președintele Emmanuel Macron să formeze noul guvern, după ce Elisabeth Borne și-a dat demisia înaintea anunțatei remanieri guvernamentale. Borne a fost în funcție timp de 20 de luni.
Gabriel Attal, noul prim-ministru al Franței
Gabriel Attal, în vârstă de doar 34 de ani, devine cel mai tânăr premier din istoria Franței. Este, totodată, primul șef de Executiv care își asumă public faptul că este gay.
Membru al partidului prezidențial, Attal a fost ministru al Educației și a mai ocupat poziții precum purtător de cuvânt al Guvernului și secretar de stat. Este licențiat în drept și științe politice. Unii comentatori îl descriu drept discipol al lui Macron - care, la rândul său, a fost cel mai tânăr președinte al Franței (40 de ani în 2017).
Remanierea guvernamentală este menită să redreseze partidul Centrist proeuropean al președintelui, înaintea alegerilor pentru Parlamentului European. Potrivit sondajelor, formațiunea este cu 8-10 procente în urma extremei-dreapta a lui Marine Le Pen.
Emmanuel Macron a declarat că "se bazează pe energia" lui Gabriel Attal în demersul de a pune în aplicare "proiectul său de rearmare și regenerare, în conformitate cu spiritul anului 2017: depășire și îndrăzneală".
De ce a fost poreclit Gabriel Attal "Lunetistul"
"Vreau să vă spun că eu chiar împărtășesc cu voi convingerea reală că școala este cea mai puternică armă pe care o avem pentru a schimba societatea. Oricare ar fi schimbările care vor urma, această convingere nu va înceta niciodată să mă însoțească. Mă veți găsi întotdeauna alături de voi", a declarat Gabriel Attal, la desemnarea sa ca prim-ministru.
În primii ani ai președinției lui Macron, Attal a făcut parte dintr-un grup de tineri educați, din medii bune, aleși de liderul francez să-l consilieze și să-l sprijine. Se spune despre premierul desemnat că are abilități foarte bune de comunicare și capacitatea de a gândi și de a vorbi "de la sine-putere". De aici și modul în care a dovedit că poate veni cu răspuns la cele mai grele întrebări și, respectiv, porecla de "Lunetistul".
Cher @GabrielAttal, je sais pouvoir compter sur votre énergie et votre engagement pour mettre en œuvre le projet de réarmement et de régénération que j’ai annoncé. Dans la fidélité à l’esprit de 2017 : dépassement et audace. Au service de la Nation et des Français.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) January 9, 2024
Attal este fiul lui Yves Attal, avocat și producător de film de origine evreiască și tunisiană, care a murit în 2015. Mama sa este Marie de Couriss, descendentă din creștinii ortodocși din Odesa. Attal a crescut la Paris, alături de cele trei surori mai mici ale sale. A studiat la École Alsacienne, în capitala Franței. O școală privată, pentru părinții cu statut social bun, cu renume în specializările în politică și arte și unde limba engleză este obligatorie de la nivel primar.
Gabriel Attal a dezvăluit că a fost victima bullyingului la școală
Attal a absolvit prestigioasa Universitate Sciences Po și are un master în afaceri publice. Prietenii săi spun că ambiția sa politică a prins formă odată cu participarea la o demonstrație împotriva lui Jean-Marie Le Pen , în adolescență.
În 2016, Gabriel Attal a părăsit partidul socialist pentru a se alătura partidului politic de centru al lui Macron, En Marche, care a devenit ulterior La République En Marche.
La doar 29 de ani, a fost numit secretar de stat la Finanțe, devenind cel mai tânăr membru al guvernului.
Attal a recunoscut public că este gay. El s-ar afla încă - spune presa din Franța - într-un parteneriat civil cu Stéphane Séjourné, în vârsă de 38 de ani, europarlamentar și secretar general al partidului de guvernare, dar și unul dintre consilierii politici ai lui Macron până în 2021.
Au existat imediat și păreri contra sau critici după numirea lui Attal ca prim-ministru al Franței. Liderul celei mai importante alianțe din opoziție, Jean-Luc Melenchon, a spus că "Attal revine la postul de purtător de cuvânt. Funcția de prim-ministru dispare. Monarhul prezidențial domnește singur cu curtea sa. Vai de poporul ai cărui prinți sunt copii".
Melenchon a făcut astfel aluzie la faptul că noul prim-ministru este fostul purtător de cuvânt al Guvernului francez și un apropiat al lui Macron. Totodată, că este mult prea tânăr pentru o asemenea responsabilitate.