Lucian Bode, ministrul de Interne, pierde în primă instanță procesul cu Comisia de Etică a UBB. Instanța a respins plângerea ministrului împotriva hotărârii UBB despre teza de doctorat plagiată. Decizia este în primă instanță. Ministrul de interne Lucian Bode a dat în judecată Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” pentru a bloca reanalizarea tezei sale de doctorat.
Tribunalul Sălaj a respins plângerea lui Lucian Bode
Lucian Bode pierde în primă instanță procesul cu Comisia de Etică a UBB.
Instanța „respinge ca nefondată cererea de suspendare a executării Hotărârii nr.10/13.12.2022 a Comisiei de etică din cadrul U.B.B. formulată de reclamantul Lucian Bode în contradictoriu cu pârâta U. B.B. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare.”
Reacția ministrului Bode după decizia Tribunalului: Am formulat o plângere prealabilă în vederea desființării Comisiei în integralitate
„Lupta pentru adevăr continuă!
Procedural, decizia de astăzi a Tribunalului Sălaj este una FIREASCĂ în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat, înainte ca instanța să dea un verdict.
Este FIRESC ca instanța să nu mai poată admite solicitarea inițială din moment ce această comisie a emis deja un act, Hotărârea nr. 1 de anul acesta, ignorând dosarul aflat pe rolul tribunalului, care urma să se pronunțe.
Este evident că altfel ar fi arătat decizia tribunalului dacă Comisia de Etică nu ar fi cedat presiunilor de a fi “parțiali și subiectivi”, de a da “un verdict de plagiat fără niciun fel de judecată”, de “a-l arde pe Bode pe rug, în piața publică”, așa cum președintele Comisiei a recunoscut public.
Dar, pentru că s-au grăbit să dea un astfel de verdict, este LOGIC ca instanța să respingă solicitarea inițială, care reclama ca fiind netemeinică și abuzivă decizia Comisiei de Etică transpusă în Hotărârea nr 10/2022.
Așa cum alții au ales să mă discrediteze și eu am dreptul să îmi apăr demnitatea. Lupta mea pentru adevăr nu se oprește aici, ea abia acum începe.
Ca atare, am formulat o plângere prealabilă împotriva Hotărârii nr. 1/2023 a Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, în vederea desființării ei în integralitate, precum și a aspectelor subsecvente statuate în această decizie.
În continuare, consider această decizie netemeinică, ilegală și abuzivă.
Dintre argumentele reținute în cuprinsul sesizării, cele mai importante vizează următoarele aspecte:
➡️ Nicio altă decizie nu se poate transforma în cenzorul comisiei de doctorat odată ce aceasta s-a pronunțat și a urmat validarea CNATDCU, Comisia de Etică fiind o altă comisie, în sensul deciziei Curții Constituționale.
➡️ Comisia de Etică nu are competența legală de a reevalua o teză de doctorat al cărei titular nu este membru al comunității universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunități.
➡️ Procedura de examinare a fost viciată. Entitatea care s-a autosesizat nu poate fi aceeași cu cea care soluționează pe fond autosesizarea, fiind în mod evident lipsită de imparțialitate. Mai mult, nu există un raport de analiză în sensul legii.
➡️ Pretinsele abateri de la standardele de citare reținute în cuprinsul Hotărârii nr. 1/2023 sunt nelegale și netemeinice. Verificarea ad-hoc a Comisiei de Etică s-a raportat la standarde de citare actualizate recent și care nu erau în vigoare la momentul susținerii tezei, aspecte confirmate chiar de punctul de vedere comunicat de Școala Doctorală.
Demersurile vor continua, pentru că, în ciuda tuturor presiunilor care se fac pentru “arderi pe rug”, este la fel de FIRESC ca adevărul să primeze și legea să fie respectată în cazul tuturor”, a transmis pe Facebook ministrul Bode.
Știrea inițială:
Mesajul ministrului Bode, după ce a dat în judecată UBB
"Susțin în continuare că teza mea de doctorat nu conține preluări neautorizate, toate preluările fiind evidențiate prin indicarea acestui lucru în notele de subsol și în lista de referințe, conform regulilor de redactare în vigoare la data susținerii tezei.
Reiterez faptul că, în ultimii ani, teza mea de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiză și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare. Aceasta a fost verificată anti-plagiat de către Universitatea Babeș-Bolyai și de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituții, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării.
Comisia de etică a UBB mi-a solicitat recent să prezint un punct de vedere asupra unui demers non-academic, fără relevanță științifică, însă, parcurgând conținutul acestuia, nu am identificat elemente concrete la care ar trebui să răspund sau pe care ar trebui să le justific.
Procedura la care faceți referire a presupus, de fapt, două demersuri distincte:
În primul rând, am transmis o notificare Universității Babeș-Bolyai pentru lămurirea câtorva aspecte de legalitate asupra procedurii de (re)analizare a tezei mele de doctorat, notificare la care nu am primit răspuns.
Următorul pas firesc a fost să adresez prin avocații care mă asistă în legătură cu această problemă o cerere în instanța de contencios administrativ, pentru a mă asigura că toate procedurile efectuate de Comisia de Etică sunt în deplină conformitate cu legea. Cu atât mai mult cu cât, conform legii, Comisia de Etică a Universității nu poate desfășura verificări decât în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care eu nu fac parte.
Tot conform legii, acest ultim demers, al depunerii cererii în instanță, l-am inițiat la Tribunalul Sălaj, județul unde am domiciliul." - Lucian Bode, pentru Euronews România.
Ministrul Bode cere instanței să suspende hotărârea prin care comisia de etică a decis în decembrie să analizeze, pentru a doua oară, lucrarea în care ministrul de interne a obținut titlul de doctor, potrivit jurnalistei Emilia Șercan.
„Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat în urma dezvăluirii prin care am arătat că în teza lui dr. Bode există cel puțin 18,5% de conținut plagiat, la care se adaugă 6 grafice plagiate și alte 30 citate incorect.
Dr. Bode a recurs la aceeași stratagemă juridică folosită și de șeful său de la partid și guvern, alt mare doctor, dr. Ciucă, care a blocat prin instanță înregistrarea sesizărilor de plagiat care i-au vizat propria teză.
Dr. Bode pune UBB în umilitoarea poziție de a explica în instanță dreptul ei legal de a se autosesiza în fața unui flagrant caz de impostură care, dacă nu va fi gestionat rapid și adecvat zilele acestea, îi va pulveriza credibilitatea și imaginea publică nu numai pe plan intern, ci și internațional.
Miza imediată a lui dr. Bode e mai mare decât orice grijă ar putea avea el pentru integritatea UBB: rămânerea sa în guvern”, transmite pe Facebook jurnalista Emilia Șercan.
Potrivit portalului instanțelor de judecată, procesul deschis de Lucian Bode împotriva UBB are primul termen de judecată pe data de 17 ianuarie 2023.