Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 120. Zelenski reproşează Israelului că nu a impus sancţiuni Rusiei

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că atacurile masive aeriene și de artilerie ale Moscovei au ca scop distrugerea întregii regiuni Donbas și i-a îndemnat pe aliații Ucrainei să accelereze transportul de arme grele, pentru a egala Rusia pe câmpul de luptă.

Începe summitul UE ce dezbate acordarea statutului de candidate pentru Ucraina şi Republica Moldova

UPDATE 19.00: După un summit cu reprezentanţii ţărilor Balcanilor Occidentali, de la care aceştia au plecat dezamăgiţi, liderii statelor UE încep joi un summit de două zile la care sunt aşteptaţi să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE, dar o aderare a acestor ţări se va produce într-un orizont de timp îndepărtat şi este condiţionată de reforme profunde.

Zelenski reproşează Israelului că nu a impus sancţiuni Rusiei

UPDATE 18.00: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi Israelul, reproşându-i, într-un discurs prin videoconferinţă în faţa studenţilor Universităţii ebraice din Ierusalim, că nu a impus sancţiuni împotriva Rusiei.

Refugiaţi din Ucraina: Europol a întreprins o acţiune contra traficului de fiinţe umane online

UPDATE 16.00: Oficiului European de Poliţie (Europol) a anunţat joi că, în urma unei operaţiuni la nivel european, au fost identificaţi presupuşi traficanţi de fiinţe umane ce vizau în mediul online victime ucrainene vulnerabile care au fugit din ţara lor din calea invaziei ruse.

Rusia caută noi pieţe în Africa şi Orientul Mijlociu pentru exporturile de combustibili

UPDATE 14.00: Rusia majorează livrările de benzină şi nafta spre Africa şi Orientul Mijlociu, deoarece nu mai reuşeşte să vândă combustibil în Europa, în timp ce Asia preia deja volume mai ridicate de ţiţei rusesc, arată datele de la Refinitiv Eikon şi de la sursele din industrie.

Două localități au fost capturate de forțele ruse

UPDATE 10.32: Forţele militare ruse au capturat localităţile Loskutivka şi Rai-Oleksandrivka, situate mai la sud de oraşele ucrainene Lisiceansk şi Severodoneţk, asupra cărora este concentrată în prezent ofensiva rusă în regiunea Lugansk.

Forţele ucrainene continuă să apere Severodoneţk şi localităţile limitrofe Zolote şi Vovchoyrovka, a adăugat Gaidai, potrivit Agerpres.

Aflat sub un potop de foc al artileriei ruse, oraşul Lisiceansk din estul Ucrainei trăieşte un „infern”, potrivit autorităţilor ucrainene, care admit avansul trupelor ruse ce încearcă să preia sub control întreaga regiune ucraineană Lugansk.

Peste 150 de situri culturale au fost parţial sau total distruse în aproape patru luni de război în Ucraina

UPDATE 13.00: Peste 150 de situri culturale au fost parţial sau total distruse în aproape patru luni de război în Ucraina, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Ştiinţă, Educaţie şi Cultură (UNESCO).

„Conform verificărilor efectuate de experţii săi, 152 de situri culturale au fost distruse parţial sau total din cauza luptelor, între care 70 de clădiri religioase, 30 de clădiri istorice, 18 centre culturale, 15 monumente, 12 muzee şi 7 biblioteci", a precizat Unesco într-un comunicat.

Două mari terminale pentru stocarea cerealelor, bombardate

UPDATE 09.06: Două mari terminale pentru stocare de cereale au fost lovite de bombardamente ruse în oraşul portuar Nikolaev, în Ucraina, au anunţat operatorii lor, casele de comerţ Bunge şi Viterra, informează joi dpa, preluat de Agerpres.

Terminalul portuar Evri, proprietate a Viterra şi dedicată uleiurilor vegetale, „a fost avariat de un atac cu rachete”, potrivit unei purtătoare de cuvânt a grupului. Două silozuri au fost cuprinse de flăcări şi un al treilea a fost avariat.

În ceea ce priveşte Bunge, instalaţiile sale „au fost lovite în timpul celor mai recente atacuri ruse în regiune”. Nu a fost rănit nimeni, iar anvergura exacta a pagubelor nu este deocamdată cunoscută. Atacurile nu s-au soldat cu victime.

Lupta pentru orașele gemene Severodoneţk și Lisiceansk „intră într-un fel de apogeu înfricoșător”

Lupta pentru orașele gemene Severodoneţk și Lisiceansk din regiunea Lugansk din Ucraina „intră într-un fel de apogeu înfricoșător”, a declarat Oleksiy Arestovici, consilier al lui Zelenski. Rusia încearcă să captureze atât Luhansk, cât și Donețk, care alcătuiesc regiunea Donbas, inima industrială a națiunii, potrivit Reuters.

Pe frontul diplomatic, liderii europeni vor pune oficial, astăzi, 23 iunie, Ucraina pe drumul lung către aderarea la UE, la un summit de la Bruxelles. Deși în principal simbolică, mișcarea va ajuta la ridicarea moralului după patru luni de conflict sângeros care a ucis mii de oameni, a strămutat milioane și a distrus orașe.

„Trebuie să ne eliberăm pământul și să obținem victoria, dar mai repede, mult mai repede”, a spus Zelenski într-o adresă video difuzată joi dimineața, repetând cererile ucrainene pentru arme mai mari și mai rapide.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE