Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța, deschisă la discuții privind o protecție nucleară a Europei centrale și de est. Polonia cere SUA arme nucleare

Franța este deschisă la discuții cu privire la o protecție și descurajare nucleară în Centrul și Estul Europei, cerute și de România, însă nu va putea substitui protecția oferită de Statele Unite. Declarația a fost făcută de ambasadorul francez la București, Nicolas Varnery, într-un interviu pentru Euronews.

Totul vine într-un context în care garanțiile de securitate americane nu mai sunt o certitudine pentru Uniunea Europeană.

Franța, deschisă la discuții privind o protecție nucleară a Europei centrale și de est

Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România: „Nu cred că ne putem imagina Franța înlocuind Statele Unite în acest domeniu. Nu este realist și nici nu cred că aceasta este intenția președintelui Republicii. Ceea ce a spus el - și de fapt repetă ceva ce fusese deja spus de generalul de Gaulle în anii '60 - în momentul în care ne construiam forța de atac, care este independentă, este total independentă, noi suntem cei care o construim de la A la Z, această forță de atac a fost, evident, în primul rând, dacă pot spune așa, concepută pentru a apăra Franța, dar a apărat, de asemenea, interesele noastre vitale, iar interesele vitale au inclus, desigur, soarta partenerilor noștri vecini din Uniunea Europeană și Alianța Atlantică.

Și că forța franceză de atac, prin însăși existența sa, contribuia deja la apărarea europeană. Acum, ideea din partea președintelui, a ministrului francez al forțelor armate și a ministrului francez al afacerilor externe, este de a avea din nou un dialog pe această temă, între noi, poate nu doar la nivel de experți, ci de a vorbi despre asta între noi.

Este adevărat că viitorul cancelar german a lansat într-o anumită măsură această dezbatere sau această întrebare. Este adevărat că și autoritățile române ne-au spus că sunt interesate de aceste discuții. Deci vor exista schimburi de opinii pe această temă.

Ceea ce trebuie să fie clar, totuși, este că decizia finală va aparține președintelui Republicii Franceze. O decizie atât de radicală nu poate fi luată decât de o singură persoană. Și astfel, în cele din urmă, nu va exista o decizie partajată. Nu cred că trebuie să ne imaginăm asta. Dar interesele altor țări europene sunt luate în considerare în interesele vitale ale Franței. Asta este ceea ce este important. Asta există deja. Trebuie doar să vorbim despre asta un pic mai mult, un pic mai bine."

În acest context, președintele Poloniei cere Statelor Unite ale Americii să transfere arme nucleare pe teritoriul Poloniei, ca factor de descurajare contra unei eventuale agresiuni din partea Rusiei, scrie Financial Times.

Ziarul publică un interviu cu Andrzej Duda, care anunță că a discutat propunerea cu emisarul special al președintelui american pentru Ucraina și Rusia.

„Frontierele NATO s-au mutat către est în 1999, așa că, la 26 de ani de atunci, ar trebui să existe de asemenea o deplasare a infrastructurii NATO către est. Pentru mine, acest lucru este evident”, a spus președintele Poloniei în interviul pentru publicația britanică. Potrivit șefului statului polonez, dacă armele nucleare ar fi deja în Polonia, siguranța țării ar crește.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE