Acțiunile Tesla se prăbușesc pe fondul unui amplu protest față de politicile lui Elon Musk. Încrederea investitorilor începe să scadă, iar șoferii Tesla își lipesc, în semn de protest, stickere pe mașini cu mesaje împotriva miliardarului.
Mai mult, compania lui Musk a fost ținta unor demonstrații și acte de vandalism în Statele Unite.
Acțiunile Tesla s-au prăbușit dramatic
Acțiunile Tesla s-au prăbușit dramatic la bursă la începutul săptămânii. A fost cel mai scăzut nivel înregistrat de la sfârșitul lunii octombrie.
Economiștii au sugerat că scăderea acțiunilor Tesla și a vânzărilor de automobile în general are legătură cu susținerea lui Musk pentru Donald Trump și pentru politicieni de extremă dreapta din întreaga lume. Iar americanii au observat asta.
Proteste la mai multe reprezentanțe Tesla
În ultima perioadă, au fost proteste la mai multe reprezentanțe Tesla. În Oregon, manifestanții au tras focuri de armă, provocând astfel pagube mașinilor. Mai mult, șoferii Tesla își lipesc pe mașini stickere pentru a-și arăta astfel furia față de Elon Musk. „Am cumpărat această mașină înainte ca Elon să o ia razna”, este mesajul cel mai întâlnit pe mașinile electrice.
Protestatară: (Trebuie n.r.) să îl oprim pe Elon, să oprim această distrugere teribilă a guvernului nostru și să readucem lucrurile la normal. Ar trebui să reangajeze toți oamenii pe care i-au concediat. Trebuie să reinstituie USAID. Trump nu ar trebui să îl intimideze pe președintele Zelenski, care este un erou absolut. Această țară a ieșit complet de pe șine.
Protestatară: Puterea lui Musk se bazează exclusiv pe averea sa. Nu e ca și cum ar avea altceva pentru el. Iar averea sa se bazează aproape exclusiv pe Tesla.
Elon Musk a devenit imaginea eforturilor administrației Trump de a reducere considerabil cheltuielile publice
Protestatară: Elon Musk și-a asumat un rol atât de important în administrația Trump, dar el este un miliardar neales care nu a fost confirmat de Congres. Nu cred că se gândește la cele mai bune interese ale americanilor.
În aproape 3 luni, de când Donald Trump s-a întors la Casa Albă, Elon Musk a devenit imaginea eforturilor administrației Trump de a reducere considerabil cheltuielile publice. Musk a coordonat Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală, cel care încearcă să reducă numărul angajaților federali. Iar decizia a stârnit nemulțumire în rândul americanilor.
Cum ar putea ajunge Tesla la faliment
Adrian Codîrlașu, analist financiar: O continuare încă două-trei luni a ceea ce s-a întâmplat în luna februarie ar avea chiar potențialul să ducă Tesla în faliment. Pentru că scăderile de de vânzări au fost efectiv spectaculoase. În Statele Unite, vedem că showroom-uri s-au închis datorită riscului de de vandalizare. Mașinile sunt vandalizate.
Nici nu mai poate fi vorba de cumpărări noi de mașini. În Europa, dacă ne uităm în Germania, au scăzut în luna februarie cu peste 70% vânzările, în Australia la fel - peste 70%, în China - aproape cu 50% au fost scăderile. În condițiile în care Tesla are fabrică atât în Germania, cât și în China. Efectiv vânzările se prăbușesc și mă aștept și în martie cifrele să fie la fel spectaculoase pe partea de scădere de vânzări.