Bruxelles-ul propune achiziționarea colectivă de arme în numele tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, arată un articol Financial Times. Potrivit publicației, documentul privind apărarea urmează să fie publicat săptămâna viitoare.
Proiectul arată că, la cererea guvernelor europene, Comisia ar putea „acționa ca un organism central de achiziții de arme în numele acestora”. Iar statele membre ar decide în continuare ce tip de armament să achiziționeze și în ce cantități.
Bruxelles propune achiziționarea colectivă de arme în numele statelor UE
Potrivit sursei citate, Comisia este de părere că achizițiile în colaborare reprezintă cea mai rentabilă cale de a construi apărarea europeană. De când Donald Trump a preluat cel de-al doilea mandat de președinte al SUA, liderii blocului comunitar european se confruntă cu o sarcină dificilă de a reînarma rapid Europa. Documentul ar putea suferi modificări înainte de a fi publicat.
Franța este principalul dintre cele cinci state europene care militează pentru consolidarea apărării Ucrainei. Miniștrii apărării din cele cinci mari puteri europene - Franța, Germania, Regatul Unit, Polonia și Italia - s-au reunit la Paris și au ajuns la un consens larg cu privire la necesitatea consolidării securității pe termen lung a Ucrainei, prin consolidarea forțelor sale armate.
„Există în mod clar un consens foarte larg că prima dintre garanțiile de securitate pentru Ucraina e în mod evident armata ucraineană însăși”, a declarat ministrul francez al Apărării, Sebastian Lecornu. El excluzde orice „demilitarizare” postbelică a Ucrainei, așa cum cere Putin.
„Cuvântul demilitarizare apare, dar nu este cazul. Dimpotrivă, adevărata garanție a securității pe termen lung va însemna capacitățile pe care le vom putea oferi armatei ucrainene. În acest stadiu, aproximativ cincisprezece țări și-au arătat interesul pentru continuarea acestui proces (n.r.: opțiunile propuse pentru o arhitectură de securitate)”, a spus Lecornu, citat de RFI.
Și cancelarul ales al Germaniei, Friedrich Merz, discută cu parlamentarii cu privire la o creștere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare. Un vot asupra planurilor este programat pentru marți și Merz dorește ca acestea să fie aprobate rapid înainte de convocarea noului parlament.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că, în ciuda ritmului rapid al schimbărilor, situația actuală ar putea ajuta Europa: „Sunt convins că, dacă acționăm acum, dacă alegem securitatea în Europa în detrimentul interesului național, vom ieși întăriți din această situație”.
Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a salutat „o unitate reală a continentului”. Pe site-ul Ministerului polonez al Apărării, se scrie că obiectivul principal al UE ar trebui să fie „să ținem Rusia cât mai departe de aici, cât mai departe posibil de țările noastre”.
ReArm Europe accelerează
Pe 4 martie, Comisia Europeană a anunțat planul „ReArm Europe”, care prevede că statele membre pot crește cheltuielile pentru apărare, chiar dacă aceasta înseamnă încălcarea regulii privind deficitul bugetar al blocului de 3% din PIB. Planul a fost aprobat la un summit al UE, două zile mai târziu.
Ursula von der Leyen a spus că UE ar putea strânge aproape 650 de miliarde de euro în patru ani, care s-ar adăuga la un împrumut de 150 de miliarde de euro acordat statelor membre pentru investiții în apărare, în valoare totală de 800 de miliarde de euro.
Nu putea lispi reacia Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a spus că „planul de consolidare militară pentru Europa este conceput pentru a instiga la război. Înarmarea țărilor care își pierd în mod clar capacitatea de a opera eficient progresează rapid și excesiv. Din punct de vedere istoric, aceasta a fost întotdeauna numită provocare de război”.